Πρώτη ανάρτηση: 21/12/2013 11:39

Μέσα σε κλίμα... έντασης διεξάγεται στην Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ο κ. Στουρνάρας μετά τις έντονες αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές του κόμματος του, προχώρησε το βράδυ της Παρασκευής σε ορισμένες αλλαγές.

Για παράδειγμα αποσύρθηκε το άρθρο 39, το οποίο αφορά την εισαγωγή νέου συστήματος διαπίστευσης των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ενώ για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου για γήπεδα και οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των - εκάστοτε - τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» ή «έργα τέχνης».

Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας προχώρησε και σε ορισμένες αναδιατυπώσεις, ενώ κατά την διάρκεια της ομιλία του επέμεινε ότι ο νόμος σχεδιάστηκε για να ελαφρύνει τους φορολογούμενους και όχι για να τους επιβαρύνει.

Και σήμερα το πρωί όμως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε νέες βελτιώσεις.

Όπως ανακοινώθηκε:

-αυξάνεται έως και 3 μήνες ο χρόνος που έχει ο δανειολήπτης στην διάθεσή του, για να καταβάλει τη δόση

-αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους και τέλος

- η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου για τους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% στο 20%.

Μετά την ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη επικράτησε ένταση, καθώς οι βουλευτές ζητούσαν να τους δοθούν και γραπτώς οι αλλαγές, αλλά δεν τις είχαν… καθαρογράψει ακόμα.

Α. Τσίπρας:«Πρωτοφανής διαδικασία δήμευσης της περιουσίας των πολιτών»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Το νομοσχέδιο των πλειστηριασμών το χαρακτήρισε «πρωτοφανή διαδικασία δήμευσης της περιουσίας των πολιτών», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί «υποψήφιους άστεγους».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα πώς η ΝΔ αντί να τα παίρνει από τους πλούσιους και να τα δίνει στους φτωχούς κάνει το αντίθετο.

Επιπλέον, έκανε λόγο για «χαριστική βολή στη χώρα του μνημονίου» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σχέδιο υποτίμησης με στόχο τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και δήμευση περιουσιών».

«Κάποτε η συντηρητική ��αράταξη προέτρεπε τον κόσμο να μην ψηφίσει την αριστερά. Έλεγαν ότι οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια και τις καταθέσεις… Σήμερα, τα σπίτια και τις καταθέσεις τα παίρνετε εσείς και όχι οι κομμουνιστές όπως απειλούσατε».

Τέλος, προέτρεψε τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, καλώντας τους να μην «γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα», ενώ σε όσους τελικά το ψηφίσουν, ειδικά σε εκείνους που είναι από την επαρχία και θα πάνε εκεί για τις γιορτές ευχήθηκε… «καλό κουράγιο».