Για αμηχανία και ιδεολογική σύγχυση της Αριστεράς έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ψεύδεται και αφήνει απροστάτευτα τα φτωχά νοικοκυριά.
«Υπάρχει ιδεολογικό βέρτιγκο από την Αριστερά. Η αντιπολίτευση έχει αυτοκτονικό σύνδρομο. Δεν περίμενα να υπερασπίζεστε τα βόρεια προάστια» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τον κατηγορούν για λαϊκισμό, ύβρεις και λάσπη.
Όλοι οι εισηγητές της ήσσονος αντιπ��λίτευσης ζήτησαν τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, προτείνοντας να αυξηθεί το πλαφόν, τόσο του οικογενειακού εισοδήματος, όσο και των καταθέσεων αλλά και των τετραγωνικών μέτρων.
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ επανέλαβε τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς -όπως είπε- βαφτίζει επιτυχία ένα μόρφωμα που είναι η ταφόπλακα στις ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων. «Καταψηφίζουμε και στο σύνολο και κατ’ άρθρο το νομοσχέδιο, εξαιρώντας το ΦΠΑ στην εστίαση», κατέληξε ο κ. Κουίκ.
«Ψηφίζετε νόμους εκτρώματα υπέρ των τραπεζιτών, που εξακολουθούν να παρανομούν και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, την ώρα που ένας στους επτά Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο κατ εντολής της τρόικας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.
Από πλευράς της ΔΗΜΑΡ, η εισηγήτριά της Ασημίνα Ξηροτύρη προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί δεν προστατεύει, αλλά διαλύει την ελληνική κοινωνία, αφήνοντάς την έκθετη στους πλειστηριασμούς. Η κ. Ξηροτύρη ζήτησε, μεταξύ άλλων, αναστολή πλειστηριασμών τουλάχιστον για δύο χρόνια, ειδική πρόνοια με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα κόκκινα δάνεια- ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και να αυξηθεί στις 300.000 ευρώ η οροφή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, και στα 40.000 ευρώ το καθαρό οικογενειακό εισόδημα.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για άγριο νομοσχέδιο που χτυπά με βαρβαρότητα τα λαϊκά νοικοκυριά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα όταν μιλά για ένα χρόνο παράταση στο πάγωμα των πλειστηριασμών.
Ο Μάρκος Μπόλαρης, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το πλαφόν των 200.000 ευρώ που βάζει στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, στην ουσία αφήνει εκτεθειμένους τους άνεργους, τους φτωχούς, τους μικρομεσαίους και τους μικροεπαγγελματίες.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου καλύπτουν το 90% των δανειοληπτών, προσθέτοντας ότι «αναμφισβήτητα η Ελλάδα έχει και θα εξακολουθήσει να έχει το ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας τους σε όλη την Ευρώπη». Απαντώντας, εξάλλου, στις επικρίσεις που ακούστηκαν για το πολύ χαμηλό πλαφόν στις αντικειμενικές αξίες, ο κ. Χατζηδάκης αντέτεινε ότι είναι πολύ δίκαιο μέτρο.