«Η ελληνική προεδρία της ΕΕ συμπίπτει με πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Ανακάμπτουμε χάρη στις απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού» διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται «η αποκατάσταση των αδικιών και η αντιμετώπιση της ανεργίας» αλλά υπογράμμισε ότι το 2014 θα είναι καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη: «Θα είναι η χρονιά της εξόδου από την κρίση».

Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την άμυνα και την ασφάλεια

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Κορυφής αναγνώρισε την ανάγκη νέα ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια και την άμυνα, και ειδικά τη θαλάσσια άμυνα.

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί αυτό δικαιώνει της προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάδειξη της σημασίας της θαλάσσιας πολιτικής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε επίσης μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανάμειξη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος. «Αναφέρομαι κυρίως στους δουλεμπόρους και τη χυδαία εμπορία ανθρώπων» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ελήφθη και μια σημαντική απόφαση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας: «Αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία για να αναπτύξουμε τις τεχνολογίες αιχμής στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Η αμυντική βιομηχανία θα είναι προτεραιότητα. Για την Ελλάδα αυτό ανοίγει δρόμο ευκαιριών αφού διαθέτει παραγωγικές μονάδες, ειδικά τώρα που πετύχαμε τη διάσωση των ΕΑΣ».

Να μικρύνει η ψαλίδα Βορρά-Νότου

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης αποτέλεσαν κομβικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής καθώς -όπως διευκρίνισε- «οι διαφορές Βορρά-Νότου συνεχίζουν να είναι έντονες και η ανεργία συνεχίζει να είναι στις χώρες του Νότου απαράδεκτα υψηλή».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν και θέματα διαρθρωτικών αλλαγών που θα αντιμετωπίσουν την ανεργία στην Ευρώπη αλλά και η βαθύτερη οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης: «Από ‘δω και πέρα θα απαιτηθεί συνεργασία με το ευρωκοινοβούλιο για ταχεία επίτευξη συμφωνίας για την τραπεζική ένωση που θα αποτελέσει και την πρώτη πρόκληση για την ελληνική προεδρία. Σε συνδυασμό με την εγγύηση των καταθέσεων και τον εποπτικό μηχανισμό, όλα αυτά κινούνται στην κατεύθυνση της θωράκισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Έτσι ενισχύεται η αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας και ενισχύεται η ρευστότητα».

«Οι εταίροι δεσμευτήκαν επίσημα για αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη συμφώνησε για συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καταρτίστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο ενεργιών που περιλμβάνει μεταξύ άλλων, ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, ταχεία επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και μέτρα αντιμετώπισης των δικτύων δουλεμπορίας.

«Αναγνωρίζεται η ανάδειξη επίδειξης αλληλεγγύης σε όλα τα κράτη-μέλη που υφίστανται αυτή την πίεση. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα επίσημη τοποθέτηση» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είμαστε πλέον με την πλάτη στον τοίχο χάρη στις θυσίες των Ελλήνων»

«Να μην ξεχνάμε ότι αν η Ελλάδα εξακολουθούσε να είναι με την πλάτη στον τοίχο δεν θα μπορούσαμε να ασκήσουμε αποτελεσματική προεδρία. Αυτό οφείλεται στον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και το σεβασμό των εταίρους της» κατέληξε ο πρωθυπουργός.