Μένει και… επιμένει ο Γιάννης Στουρνάρας στο άρθρο για τα πρόστιμα στην εφορία, το οποίο παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, δεν αφαίρεσε από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, οι ενστάσεις για τα άρθρα του νομοσχεδίου που δεν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις έπεφταν βροχή από το πρωί με αποτέλεσμα να διακοπεί η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Μετά από συνεννόηση με τους συνεργάτες του, ο υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε τέσσερα άρθρα τα οποία αφορούν θέματα του ΤΑΙΠΕΔ, των τραπεζών αλλά και ρυθμίσεις για τις ΠΑΕ, ωστόσο δεν απέσυρε το άρθρο για τα πρόστιμα-σοκ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες.

Όπως προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, σε όσους χρωστούν στην εφορία ακόμη και λίγα ευρώ, θα επιβάλλεται μετά από μία περίοδο «χάριτος» 2 μηνών- πρόστιμο 10% του οφειλόμενου ποσού!

Αν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο θα υπολογίζεται στο διπλάσιο, δηλαδή με ποσοστό 20%. Μετά την πάροδο 2 ετών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στο 30% της ληξιπρόθεσμης οφειλής!

Και σαν να μην έφθανε αυτό, όλες οι οφειλές θα επιβαρύνονται με τόκο 8,5% ετησίως και μάλιστα από την πρώτη ημέρα που καθίσταται ληξιπρόθεσμη η οφειλή!

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Γιώργος Βλάχος όπως και πολλοί βουλευτές της συγκυβέρνησης, διαμήνυσαν στον Γιάννη Στουρνάρα ότι το συγκεκριμένο άρθρο ΔΕΝ θα περάσει ως έχει και κάλεσαν τον υπουργό Οικονομικών να προβεί σε αλλαγές.