Το μεταναστευτικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής πλευράς στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ η οποία διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ενώ στο επίκεντρο των θεμάτων συζήτησης βρίσκονται επίσης τα ζητήματα ασφάλειας-άμυνας. Για τον ίδιο λόγο μετέχει στη συνεδρίαση και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ενώ από την ελληνική κυβέρνηση μετέχουν επίσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ανάπτυξη των συνεργιών της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Οι ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της πολιτικής ασφαλείας της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενώ συμφωνούν ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρησιακή της δυνατότητα με αξιοποίηση των μέσων που ήδη υπάρχουν.

Ο προβληματισμός είναι για το αν η επιχειρησιακή δυνατότητα της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ ή αν θα αναπτυχθεί επί τη βάσει δύο αυτόνομων αλλά συνεργαζόμενων μηχανισμών.

Συζητείται επίσης η διεύρυνση της έννοιας των κινδύνων για την ασφάλεια της Ευρώπης, κάτι που μπορεί να συμπεριλάβει τους θαλάσσιους κινδύνους. Επίσης, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, θέμα που μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα μετά την συμφωνία για τα ΕΑΣ.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και λόγω της αυξημένης πίεσης που δέχεται - όπως άλλες χώρες, σαν τη Βουλγαρία - λόγω των εξελίξεων στην Συρία.

Τρίτο θέμα είναι η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη μετά και την χθεσινή απόφαση του Ecofin, ζήτημα που θα κληθεί να χειριστεί η ελληνική προεδρία το επόμενο εξάμηνο. Η συζήτηση για την τραπεζική ένωση θα γίνει στο δείπνο των ηγετών, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.