​Χωρίς επίσημη "τζίφρα" της τρόικας, αλλά με την ανοχή της είναι η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, όπως παρουσιάστηκε χθες. Αυτό δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, o κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις εκ μέρους κάποιων βουλευτών, ωστόσο εκτίμησε πως «έχει γίνει κατανοητό ότι είναι μια δίκαιη ρύθμιση που έρχεται χωρίς τη ρητή συμφωνία της τρόικας και πιστεύω με την ανοχή της».

Ο υπουργός αφού τόνισε ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα ανέφερε ότι είχε χθες το πρωί μια συνάντηση με βουλευτές και άλλη μια το απόγευμα και όπως είπε, στη δεύτερη υπήρχε μια διαφορετική τοποθέτηση.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η Βουλή είναι κυρίαρχη και οι ίδιοι οι βουλευτές θα αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν.

Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για την προστασία της α΄ κατοικίας, ανέφερε ότι εφαρμόζονται σωρευτικά, δηλ. πρέπει να ισχύουν και τα τρία.

Όπως αναλυτικά γράψαμε και χθες στο star.gr, τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν πρέπει να υπε��βαίνει τις 200.000 ευρώ.

2. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) πρέπει να είναι μέχρι 35.000 ευρώ.

3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας πρέπει να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχει και ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος δεν θέτει αυτές τις προϋποθέσεις και είναι ακόμη πιο ελαστικός.

Με βάση το τελικό σχέδιο για τους πλειστηριασμούς, η συνολική περιουσία των δανειοληπτών δεν πρέπει να ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, ανέφερε στο πρωινό ΑΝΤ1, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς.

Ποια όμως είναι η ελάχιστη μηνιαία δόση ανά ετήσιο εισόδημα κατά περίπτωση, για να μην βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό;

PROTOSA.jpg

pinakas.jpg

tora.jpg
Πίνακες από ΑΝΤ1