«Να φωτίσουμε τις γκρίζες ζώνες της αβεβαιότητας και των σκανδάλων και να στείλουμε στη Δικαιοσύνη όσους καταχράστηκαν το αξίωμα τους και τη λαϊκή εμπιστοσύνη» κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική στο θέμα των υποβρυχίων.
«Αυτό δεν το εκλαμβάνομαι ως εκδίκηση και πολύ περισσότερο ως αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Δεν υπάρχει κανένα μέλλον αν δεν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το παν όταν αναλάβει τα ηνία της χώρας για να αποδοθούν οι ευθύνες. «Αυτό είναι το μόνο κίνητρο για την κατάθεση της εξεταστικής για το μείζον θέμα των υποβρυχίων» τόνισε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε κατά του κ. Βενιζέλου θυμίζοντας πως «μιλούσε για σκευωρία πίσω και από την εξεταστική για τον Άκη Τσοχατζόπουλο» και σημείωσε πως για ακόμη μία φορά γίνεται λόγος για πολιτική εξόντωση και εμφανίζεται η εξεταστική ως απόπειρα κατά της κυβέρνησης: «Έτσι επιχειρείται ένας ακόμη εκβιασμός» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Από τα βέλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέφυγε ούτε ο πρωθυπουργός για τον οποίο ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «μας έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση για μία και μόνο εξεταστική, για την οικονομία». «Που είναι, λοιπόν, τώρα που δεν ήρθε ούτε για να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεώς του» αναρωτήθηκε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς «αρνούμενος να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δείχνει ενοχή: «Η συμπεριφορά του κραυγάζει ενοχή. Τι είναι αυτό που πρέπει να κρυφτεί από μια εξεταστική, στην οποία μάλιστα η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία; Εκτός αν αυτός είναι ο φόβος του».
«Εξαιτίας των επιλογών που έγιναν, τα ναυπηγεία βρίσκονται σε δεινή θέση. Το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει από το 2000 μέχρι σήμερα 2,4 δισ. ευρώ για τα ναυπηγεία και σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό έχει μόνο ένα από τα επτά που παραγγείλαμε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, αναρωτήθηκε «ποιος θα λογοδοτήσει για το μνημόνιο-σύμβαση αδιαφάνειας που υπέγραψαν ο τότε υπουργός και ο κ. Σάφα, όπου το Δημόσιο δεσμεύτηκε να πληρώνει χωρίς να ελέγχει την πρόοδο των εργασιών».