Για προσέγγιση κοινά αποδεκτής λύσης με την τρόικα στο θέμα των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο των συζητήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος μετά τη λήξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε ότι η κοινά αποδεκτή λύση προς την οποία κατευθύνεται η Ελλάδα με την τρόικα για το θέμα των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ συνδυάζεται με τις γενικότερες επιλογές που κάνει η Ε.Ε. στον τομέα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε. και την ευρωατλαντική προοπτική των δυτικών Βαλκανίων: «Εμείς θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική τους, αρκεί να υπάρξουν δείγματα καλής πίστης και συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αρχές».

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για διμερές ζήτημα ούτε για ζήτημα που αφορά μόνο το όνομα αλλά για ένα βαθύτερο ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου, διεθνές ζήτημα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πανευρωπαϊκό ζήτημα κριτηρίων της Κοπεγχάγης που όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να πληρούν.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί επί ελληνικής Προεδρίας θα αρχίσει η ενταξιακή διαπραγμάτευση της Σερβίας με την ΕΕ: «Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ενσωμάτωση της Σερβίας, αλλά και για την ευρύτερη ��εριοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, γιατί με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».