Πρώτη ανάρτηση 16-12-2013, 21.33

Συνεχίζεται ο «μαραθώνιος» διαβουλεύσεων για το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων, ύστερα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης και του υπουργού Οικονομικών με το κλιμάκιο της τρόικας, η οποία πάντως σύμφωνα με τις δηλώσεις Τόμσεν (μετά τη συνάντηση με Στουρνάρα) αποχωρεί προκειμένου να επιστρέψει τον Ιανουάριο.

Ένα «απρόοπτο» μάλιστα, η ματαίωση του ταξιδ��ού του Αντώνη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν λόγω βλάβης του κυβερνητικού αεροσκάφους, έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Στη σύσκεψη του κ. Χατζηδάκη με την τρόικα, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 μ.μ. διαφάνηκε πρόοδος, αλλά δεν υπήρξε και οριστική συμφωνία.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου ανέφερε επίσης ότι στη σύσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίοι παρέθεσαν στοιχεία για τις επιπτώσεις των εναλλακτικών σεναρίων στο τραπεζικό σύστημα από την άρση των πλειστηριασμών.

Το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης φέρεται να είναι το μεταβατικό στάδιο που θα ισχύσει το 2014 για τους πλειστηριασμούς, όπως επίσης και τα κριτήρια για την παράταση του καθεστώτος αναστολής. Όπως έχει γίνει γνωστό, θα εξακολουθήσει να ισχύει ο «νόμος Κατσέλη, αλλά θα καθιερωθεί και μόνιμο σύστημα εξωδικαστικής διαμεσολάβησης από το 2015, με βάση το μοντέλο της Ιρλανδίας