Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στη βούληση της Ελλάδας και του Ισραήλ να συνεργαστούν, όπως είπε, για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών δεν συνιστά απειλή για κανέναν.

«Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο, στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Mose Yaalon αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στη στρατηγική σχέση που έχει εδραιωθεί μεταξύ των δύο χωρών και επισήμανε και ο ίδιος ότι αυτή η συνεργασία δεν τίθεται εναντίον κανενός, αλλά εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις συνομιλίες των δύο υπουργών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και των διαδικασιών αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού και επιμόρφωσης, στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμφωνήθηκαν ακόμη οι διαδικασίες σταθερής ανταλλαγής θέσεων και απόψεων, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος προσκάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Άμυνας της χώρας μας έγινε ακόμη δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ενώ συναντήθηκε του με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ'. Ο κ. κ. Αβραμόπουλος εξήρε τον ρόλο του Πατριαρχείου, ως παράγοντα συνεννόησης και γέφυρα επικοινωνίας λαών και θρησκειών και ως διαρκούς πρέσβη του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευε ο αρχ��γός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.