του Κώστα Συμεωνίδη

Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη υπάρχει ένα μεγάλο κενό: αναγράφονται μόνο οι κατά ξηρά σημαντικότερες μάχες, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στους κατά θάλασσα αγώνες.

Με αυτό τον τρόπο αγνοούνται σημαντικές Ναυμαχίες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής ιστορίας αλλά και των θαλασσίων θεάτρων επιχειρήσεων, όπου Έλληνες ναυτικοί επί πολεμικών και εμπορικών πλοίων, στο πλαίσιο πολεμικών επιχειρήσεων, θυσίασαν την ζωή τους ��την ιδέα της ελευθερίας.

Από ότι μαθαίνουμε, το όλο θέμα έχει τεθεί και κατά το παρελθόν και από άλλους φορείς.

Αυτή την φορά όμως επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο με την ευκαιρία της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τη Διοίκηση του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, η οποία μάλιστα ζήτησε από τον Πρόεδρο να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες.

Η Διοίκηση του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης τόνισε μάλιστα στον κ. Παπούλια ότι δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση της Πολιτείας στις απώλειες των πληρωμάτων των Εμπορικών Πλοίων, που -ως επίστρατα- διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαθιστώντας γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ Αμερικής – Ευρώπης. Πρόκειται για μια πολεμική επιχείρηση που σημαδεύτηκε από την απώλεια περίπου 2.500 Ελλήνων ναυτικών, τους οποίους τιμούν ιδιαίτερα άλλοι λαοί…

Η πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διατυπώθηκε με σαφήνεια: να συμπληρωθεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, δίπλα στις μεγάλες μάχες, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και οι κατά θάλασσα μάχες: ΕΛΛΗ – ΛΗΜΝΟΣ – ΑΙΓΑΙΟ – ΙΟΝΙΟ – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΙΝΔΙΚΟΣ – ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΣ.

Έτσι θα καλυφθεί το υφιστάμενο κενό και θα αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή σε αυτούς που θυσιάστηκαν στον υγρό στίβο για την ελευθερία. Προτάθηκε δε η αποκάλυψη των νέων επιγραφών να γίνει από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της κατάθεσης στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, κατά τον προσεχή εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2014.