​Για το Μπακού φεύγει αύριο Τρίτη πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να παραστεί στην υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης που αφορά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2, το οποίο θα τροφοδοτήσει τον αγωγό TAP.

Παρών στην τελετή αναμένεται να είναι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζε Μπαρόζο, στέλνοντας και εκείνος το μήνυμα για την ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική διάσταση που έχουν για τις Βρυξέλλες οι σχέσεις της Ευρώπης με το Αζερμπαϊτζάν.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την τελική επενδυτική απόφαση υπογραμμίζει και τη σημασία της πώλησης στην αζέρικη Socar του διαχειριστή του ελληνικού συστήματος αερίου ΔΕΣΦΑ, και δεν είναι απλά μια πώληση κρατικής εταιρείας σε ξένο επενδυτή.

Πρόσφατα μάλιστα η Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει διακρατική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, με την οποία να δεσμεύεται ότι θα τηρήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με το 3ο ενεργειακό πακέτο.

Η πιο βασική υποχρέωση είναι ότι ο ιδιοκτήτης ενός δικτύου δεν μπορεί να είναι και χρήστης του, που στη π��ρίπτωση της Socar σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμπορεύεται φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, η Κομισιόν, θέλει να εξαντλήσει την αυστηρότητά της με τους Αζέρους, προκειμένου να μην αφήσει κανένα περιθώριο στην Ρωσική Gazprom να ισχυριστεί ότι ακολουθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι κάνει διακριτική μεταχείριση υπέρ της Socar, την ίδια στιγμή που έχει βάλει την ίδια στο στόχαστρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα απαίτηση της Κομισιόν είναι μια χρονοβόρος διαδικασία, η συμφωνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούλιο.