Ούτε για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως ούτε και για τους πλειστηριασμούς επιτεύχθηκε συμφωνία στις μαραθώνιες συναντήσεις που είχε το Σάββατο η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο.

Έτσι, οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή μετά νέα διαδοχικά ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Στόχος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξουν σημεία σύγκλισης με τους ελεγκτές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα πραγματοποιηθεί νέο Euro group στις Βρυξέλλες.

Στην συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, η τρόικα ζήτησε την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% αμφισβητώντας τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης που δείχνουν ότι το μέτρο απέδωσε.

Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκαν ζητήματα σχετικά με το φόρο ακινήτων, με την πλευρά των δανειστών να επιμένουν στην άποψη ότι τα έσοδα που έχει υπολογίσει η κυβέρνηση θα είναι τελικά λιγότερα από αυτά που θα εισπραχθούν, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό κενό του 2014 να διευρύνεται.

Το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών θα απασχολήσει τη νέα συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικα το απόγευμα της Κυριακής (6 μ.μ.) με τις συγκλίνουσες πληροφορίες να αναφέρουν πως οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για το προαπαιτούμενο που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στα κριτήρια που θέτει για την διατήρηση του νόμου Κατσέλη και το 2014, αλλά οι ελεγκτές πιέζουν για πιο αυστηρά όρια (πχ αξία ακινήτου 100.000 και όχι 180.000 ευρώ κλπ). Στις 10 το πρωί το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στη σύσκεψη Χατζηδάκη-Τρόικα. Η ελληνική πλευρά δεν έχει αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο και να νομοθετήσει μονομερώς παράταση των μέτρων και νομοθετημάτων που ισχύουν σήμερα, μέχρι τουλάχιστον να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία με την τρόικα μέσα στο 2014.