Σοκάρουν οι βιντεοσκοπημένοι χαρακτηρισμοί του προφυλακισμένου αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου για μητροπολίτες, άλλους από τους οποίους θεωρούσε φίλους τους και άλλους εχθρούς του!

Σε ένα από τα βίντεο αναφέρεται μεταξύ άλλων στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, τον οποία αποκαλεί «πολιτικάντη». Υποστηρίζει επίσης ότι αυτός ευθύνεται που βγήκε ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και όχι ο Σπάρτης Ευστάθιος που είναι «καθαρός» κατά τον ίδιο, ενώ αναφέρει επίσης για τον Μητροπολίτη Σπάρτης ότι έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο να ψηφίσει Χρυσή Αυγή!

Αναφορές σε υποστήριξη της Χρυσής Αυγής κάνει και για άλλους μητροπολίτες. «Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας όποτε είμαστε… Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής» λέει στους ομοϊδεάτες του.

Από την πλευρά του, ο πρωτοσύγκελος Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιος διαμήνυσε για το ζήτημα:

«Το γραφείο είναι ανοιχτό σε όλους, δεν έχει φραγμό. Όσο για το γηροκομείο, δεν έχει καμία σχέση, είναι αυτοδιοίκητο, είναι του συλλόγου γυναικών»

Όσον αφορά τον μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ, σχολίασε μέσω κύκλων: «Ο Μητροπολίτης επιμένει στην άποψη που επανειλημμένα έχει εκφράσει: "Η Χρυσή Αυγή είναι παγανιστική οργάνωση"».

Ο Ν. Μιχαλολιάκος, μιλώντας επίσης σε στελέχη του κόμματός του δηλώνει ευθέως ότι δεν είναι δημοκράτης και δεν πιστεύει στις εκλογές. Κάτι που εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σοβαρό καθώς οι ανακρίτριες θεωρούν πως οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής σκοπίμως προσπαθούν να ενδυθούν το μανδύα του Δημοκράτη προκειμένου να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους που εκτιμάται ότι μ��ορεί να είναι ακόμα και η ανατροπή του πολιτεύματος.

«Όχι πως πιστεύω σε εκλογές, για να το ξεκαθαρίσω, να μην παριστάνω και το Δημοκράτη γιατί υποκριτής δεν είμαι. Αλλά αυτό τον τρόπο έχουμε τώρα να πολεμήσουμε κι αυτόν χρησιμοποιούμε» .

"Ζώα" αποκαλεί τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων ο προφυλακισμένος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής σε άλλο απόσπασμα βίντεο, λέγοντας ότι η δυστυχία της κρίσης, τους αξίζει:

«Την αξίζουμε ίσως αυτή τη δυστυχία. Όχι εμείς που βρισκόμαστε εδω που ήμασταν πάντα συνειδητοί εθνικιστές, αλλά όλος αυτός ο όχλος που βρίσκεται έξω, επί 37 χρόνια σα ζωα ψηφίζανε τους ίδιους, τους διαφθορείς τους, τους ίδιους, αυτούς που ξεπουλούσαν την πατρίδα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ωστόσο εμφανίζεται προφητικός:

«Τι το καλύτερο θα ήταν γι' αυτούς; Μια προβοκάτσια. Να τρελαθεί κάποιος, να σκοτώσει πέντε-έξι, να τον χρεώσουν στη Χρυσή Αυγή, να τελειώσουν με τη Χρυσή Αυγή. Ε λοιπόν όχι. Θα έχουμε υπομονή, θα πολεμήσουμε, θα κρατήσουμε τα νεύρα μας γερά και θα νικήσουμε».

Η μόνη διαφορά είναι πως ο κατηγορούμενος Γιώργος Ρουπακιάς για το φόνο του Παύλου Φύσσα τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν χρεώθηκε αλλά είναι μέλος της Χρυσής Αυγής και σύμφωνα με το κατηγορητήριο έφτασε στο σημείο του φονικού με μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της οργάνωσης από τον Πυρήνα της Νίκαιας.