​Την Ακρόπολη με το Φετιχέ Τζαμί ή Τέμενος του Πορθητή, που βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα ��αμηλότερα στην Πλάκα, "σύγκρινε" ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο το μεσημέρι της Παρασκευής.

tzami1_0.jpg

«Είδα το Φετιχιέ τζαμί σε κακή κατάσταση, μου προκάλεσε θλίψη σε αντίθεση με το θαυμασμό που αισθάνομαι όταν βλέπω την Ακρόπολη. Νομίζω ταιριάζει στην Αθήνα να το αναδείξει» είπε ο κ.Νταβούτογλου, τονίζοντας πως σε πόλεις όπως η Αθήνα θα πρέπει να είναι ανοιχτά τζαμιά και συναγωγές για να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα πολίτες και επισκέπτες

Ο Τούρκος υπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση και έχουν γίνει πραγματικές προσπάθειες αναστήλωσης και αποκατάστασης οθωμανικών μνημείων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τζαμί στην Αθήνα, ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι είναι θαυμαστής του ελληνικού πνεύματος, έχει διαβάσει φιλοσοφία και όταν περπατάει στους δρόμους της Αθήνας καταλαβαίνει ότι είναι μια πολυδιάστατη και πολυπολιτισμική πόλη.

Ο κ.Νταβούτογλου αναφέρθηκ�� και στο τέμενος Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως κινηματογράφος, κάτι που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του μνημείου και είχε προκαλέσει αλγεινά αισθήματα στους πολίτες της Τουρκίας.

«Ευτυχώς έχουμε πλέον την ευκαιρία να τα συζητάμε αυτά τα θέματα», είπε με νόημα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Βενιζέλος: Ελπίζω οι Τούρκοι να δείξουν καλοπιστία για το Κυπριακό

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θέμα του τεμένους σημείωσε ότι μετά από καθυστερήσεις υπήρξε προσφορά και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα "επιδείξει εν τέλει καλοπιστία" ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη που "περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης".

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι "η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"".

Ο κ.Νταβούτογλου απέφυγε να απαντήσει αν η Άγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη.

Ο Τούρκος υπουργός ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».

"Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση", είπε.

ΦΩΤΟ eurokinissi