Συνεχίζεται η διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΔΕΗ και δημάρχους, Όπως φαίνεται πολλοί είναι οι άποροι που κινδυνεύουν να περάσουν παγωμένα και σκοτεινά Χριστούγεννα. Θύματα ενός αλαλούμ ανάμεσα στη ΔΕΗ και αρκετούς δημάρχους που επιμένουν να ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο για το ποιοι και πόσοι είναι οι δικαιούχοι, ενώ ο χειμώνας βαραίνει.

Στα κωμικοτραγικά της κατάστασης συμπεριλαμβάνεται σίγουρα ο … τελάλης που επιστράτευσε ο Δήμος Βέροιας για να ενημερώσει τους άπορους δημότες ότι δικαιούνται να επανασυνδεθεί το ηλεκτρικό τους ρεύμα. Αλλά και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο πήγε στην τοπική ΔΕΗ για να υπάρξει συνεργασία, ώστε κανείς δικαιούχος να μη μείνει χωρίς ρεύμα.

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο οποίος ωστόσο μιλώντας στην εκπομπή LIVE U του STAR, υποστήριξε πως οι δημοτικές υπηρεσίες δεν μπορούν να τους εντοπίσουν όλους τους δικαιούχους και κάλεσε τη ΔΕΗ να δώσει άμεσα στους δήμους τις σχετικές λίστες.

Αρκετοί δήμαρχοι επικαλούνται επίσης πως ορισμένοι άποροι έχουν προχωρήσει σε παράνομες συνδέσεις ρεύματος, οπότε υπάρχει δυσκολία καταγραφής των δικαιούχων.

Η ΔΕΗ επικαλείται όμως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όσων έχει κόψει το ρεύμα, επισημαίνοντας ότι πολλοί από αυτούς έχουν κλειστές επιχειρήσεις ή ακατοίκητα σπίτια και δεν είναι άποροι.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ούτε πόσοι είναι αυτοί που πρέπει να προστατευτούν, ούτε πόσο σύντομα μπορεί να γίνει η επανασύνδεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, ξεκαθάρισε πως αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων για να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα τους.

Από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα επανασύνδεσης θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς.

Ανοιχτό είναι πόσο ακριβώς θα επιβαρύ��ει το πρόγραμμα επανασύνδεσης των απόρων τους υπόλοιπους καταναλωτές. Πηγές της ΔΕΗ έλεγαν πως θα κυμανθεί από 25 έως 87 λεπτά το χρόνο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύτηκε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το ένα ευρώ.

Συγκλονιστική είναι η περίπτωση που κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός του Σταρ, στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γκούμα και της Ραλλιώς Λεπίδ��υ, για οικογένεια που μέχρι σήμερα ζούσε με το φως των κεριών και μέσα στο κρύο περίμενε υπομονετικά να βρεθεί μία λύση. Ο πρώτος που είδε το κλιμάκιο της ΔΕΗ να επανασυνδέει το ρεύμα του ήταν ο κύριος Γιώργος από την Λάρισα. Πτυχιούχος ,πατέρας δυο παιδιών άνεργος εδώ και τρία χρονιά πάλευε καθημερινά να βρει τρόπους να ζήσει αυτός και τα παιδιά του χωρίς κανένα εισόδημα . "Δανειζόμουν από τους γείτονες έπλενα τα ρούχα μόνος μου" δήλωσε... Ο δήμαρχος της Λάρισας Κωνσταντίνος Τζανακούλης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και ξεκίνησε τις διαδικασίες για να επανασυνδεθεί το ρεύμα στις άπορες οικογένειες της περιοχής του δημάρχου.

Στον Κορυδαλλό εδώ και πέντε μήνες μια άνεργη γυναίκα που αντιμετωπίζει προ��λήματα όρασης ζει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μαζί με μια οικογένεια που την φροντίζει.Το απόγευμα είδαν με ανακούφιση το συνεργείο της ΔΕΗ να επανασυνδέει το ρεύμα. Μπορούν πλέον να χαμογελούν και να δουν φωτισμένο το χριστουγεννιάτικο δέντρο που παρέμενε σκοτεινό όλες αυτές τις ημέρες.

Σήμερα έγιναν 300 επανασυνδέσεις ρεύματος στα βόρεια προάστια και 2000 μέχρι το βραδύ σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπολογίζεται ότι αριθμός αυτός θα φτάσει τις 4000 επανασυνδέσεις μέχρι και αύριο.