Για το ενδεχόμενο «ανεπανάληπτης κοινωνικής έντασης» σε περίπτωση άρσης της προστασίας των πλειστηριασμών προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Όλι Ρεν στη συνάντηση που είχε μαζί του στο Στρασβούργο.

«Κατέθεσα στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου, δηλαδή τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Του εξήγησα ότι εδώ που βρισκόμαστε χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικής, αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι εξήγησε στον Όλι Ρεν πως ανεξάρτητα από τη θα κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά, «η κοινωνία βάζει κόκκινες γραμμές και αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μια ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι πλειστηριασμοί θα οδηγήσουν σε υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας και στη χρεοκοπία των τραπεζών, δημιουργώντας ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ένα άλλο φαι��όμενο σαν αυτό που είδαμε στην Κύπρο πριν από έναν χρόνο».

«Αν υπερβούν αυτές τις κόκκινες γραμμές, του εξήγησα ότι η φράση που μας είπε πριν τρία χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το “καλό κουράγιο”, θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την ΕΕ στο σύνολό της» κατέληξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι με τον Ευρωπαίο Επίτροπο συζήτησαν και για τις ευρωεκλογές.

Ρεν: Θέλετε την Ελλάδα εντός ΕΕ; – Τσίπρας: Καλό είναι να μη συνεχίζετε αυτή τη συζήτηση

Ο Όλι Ρεν αρκέστηκε απλά σε ένα χαμόγελο στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για το «καλό κουράγιο». Από την πλευρά του, αναγνώρισε τις θυσίες του ελληνικού λαού και υποστήριξε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι μονό��ρομος για την ανάπτυξη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, μια στιχομυθία μεταξύ του Όλι Ρεν και του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «εάν επιθυμεί την Ελλάδα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου», με τον Αλέξη Τσίπρα να τον διακόπτει ενοχλημένος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Γνωρίζετε πολύ καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι να μη συνεχίζετε αυτή την κουβέντα γιατί μόνο κινδύνους εγκυμονεί για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία».