Σκασμένοι είναι εκατομμύρια καταθέτες σε όλη την Ευρώπη με το τι τελικά θα γίνεται με τις καταθέσεις τους σε περιπτώση που μια τράπεζα θα κινδυνεύει στο μέλλον με κατάρρευση.

Θα «κουρεύουν» τις καταθέσεις από το πρώτο ευρώ ή οι καταθέσεις θα μένουν ασφαλείς όπως έγινε στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, όπ��υ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επετεύχθη με δανεισμό; (Για όσους δεν θυμούνται… η χώρα μας δανείστηκε 50 δις ευρώ για να σώσει τις τράπεζες της εν μέσω κρίσης)

Τίποτε από τα δύο παραπάνω σενάρια δεν θα ισχύσει στο μέλλον, καθώς σε διαπραγματεύσεις που έγιναν αργά τη νύχτα στο Στρασβούργο, αξιωματούχοι από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν πως από τον Ιανουάριο του 2016 όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε μια τράπεζα αρχικά θα "την πληρώνουν" οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι της συγκεκριμένης τράπεζας και στην συνέχεια όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Με βάση τους κανόνες που συμφώνησε το Κοινοβούλιο με το Συμβούλιο οι φορολογούμενοι θα είναι το τελευταίο ανάχωμα στην εξάπλωση συστημικών κινδύνων, ενώ οι μικροκαταθετες και όσοι έχουν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα εξαιρούνται δια παντός από οποιοδήποτε κούρεμα.

«Με αυτούς τους νέους κανόνες, οι μαζικές κρατικές στηρίξεις τραπεζών και οι επιπτώσεις τους για τους φορολογούμενους πολίτες θα είναι επιτέλους πρακτική του παρελθόντος» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος που είναι αρμόδιος για αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Ερω��ηματικά ωστόσο έχουν δημιουργηθεί από δημοσιεύματα για το κατά πόσο μπορεί να κουρευτούν και οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση κινδύνου χρεοκοπίας μιας τράπεζας.

Αν και χθες ο αρμόδιος επίτροπος για τους κανόνες που ισχύουν σήμερα σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις και άπτονται των διασώσεων των τραπεζών, Χ.Αλμούνια άφησε ανοιχτό παράθυρο για κούρεμα καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ, σήμερα ξεκαθαρίζει πως τέτοιο σενάριο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί .

Όπως το σενάριο αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ούτε στην Κύπρο, έτσι και οπουδήποτε στο μέλλον πραγματοποιηθεί εκκαθάριση τραπεζών, τα ποσά αυτά που από το κοινοτικό δίκαιο θεωρούνται εγγυημένα δεν πρόκειται να πειραχτούν, διαμηνύουν.

Παρομοίως και για τον αρμόδιο επίτροπο Μ. Μπαρνιέ, οι καταθέσεις κάτω 100 χιλιάδων ευρώ είναι απόλυτα εγγυημένες. Αντιθέτως, όπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το νέο μοντέλο θα είναι πολύ πιο κοντά στο μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.