Πρώτη δημοσίευση:14:18

Με ενστάσεις της υπεράσπισης θα συνεχιστεί στις 18 Δεκεμβρίου η δίκη του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη και των συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Νωρίτερα, ο κ.Μαντέλης που κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της Siemens το ποσό των 450.000 μάρκων ως «δώρο» για την υπογραφή της σύμβασης του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του, μιλώντας στο δικαστήριο, αρνήθηκε την κατηγορία. Ο Τάσος Μαντέλης υποστηρίζει οτι τα χρήματα του δόθηκαν ως προεκλογική χορηγία.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφού απέρριψε ��ην ένσταση της υπεράσπισης για την Πολιτική Αγωγή, αποδεχόμενο την παράσταση των συνηγόρων τόσο του Δημοσίου όσο και του ΟΤΕ, ζήτησε την τοποθέτηση των κατηγορουμένων επί της κατηγορίας.

Ο βασικός κατηγορούμενος Τάσος Μαντέλης δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν αποδέχεται όσα του αποδίδονται, ενώ αναφερόμενος στον κουμπάρο και συγκατηγορούμενό του Γιώργο Τσουγκράνη τόνισε: «Νιώθω ότι είναι υποχρέωσή μου να πω ότι ο κ. Τσουγκράνης ενεπλάκη σε αυτή την υπόθεση χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Είναι εδώ κατηγορούμενος εξαιτίας της δικής μου συμπεριφοράς».

Στην ίδια γραμμή και οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι: Γιώργος Τσουγκράνης, Αντωνία Μάρκου, Ηλίας Γεωργίου, Αριστείδης Μαντάς, που αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται.

Το ελληνικό Δημόσιο προβάλλει παράλληλα την αξίωση ποσού ύψους 500.000 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο.

Η υπεράσπιση όλων των κατηγορουμένων, οι οποίοι ήταν όλοι παρόντες στην δίκη, έκρινε ως αβάσιμα και μη παραδεκτά τα αιτήματα για παράσταση πολιτικής αγωγής, ότι αν κάποιος έχει ζημιωθεί τελικά, είναι η Siemens, από την οποία ζητήθηκαν χρήματα.

«Ο Τάσος Μαντέλης δεν τέλεσε το αδίκημα της δωροδοκίας κατά την τέλεση των υπουργικών καθηκόντων του. Πώς είναι δυνατόν με την ενέργεια ενός ιδιώτη να υποστεί ζημιά το ελληνικό Δημόσιο;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο συνήγορος του κ. Μαντά, κ. Αριστομένης Τζανετής. Και πρόσθεσε σε σχέση με τον ΟΤΕ: «Δ��ν είναι περιουσιακό έγκλημα η δωροδοκία, ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει λόγος για άμεση ζημιά του ΟΤΕ».

«Λησμονούμε ότι η επίδικη πράξη (σ.σ. κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) έχει τελεστεί στη Γενεύη της Ελβετίας. Για ποια ζημιά του ελληνικού Δημοσίου μιλάμε;» επεσήμανε απο την πλευρά του ο κ. Γιάννης Ηρειώτης, συνήγορος του Τάσου Μαντέλη.

Ο εισαγγελέας της δίκης κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ζήτησε να απορριφθούν οι ενστάσεις και τοποθετήθηκε θετικά επί του αιτήματος, τόσο για το Δημόσιο –μπορεί να παρασταθεί, δεν τίθεται καν ζήτημα, είπε χαρακτηριστικά– όσο και για τον ΟΤΕ: «Το κόστος των μιζών μετακυλίετο από τη Siemens στη σύμβαση με ζημιά του ΟΤΕ και κατ' επέκταση του ελληνικού Δ��μοσίου» τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος

Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφανθεί.