Τι και αν σε δύο εβδομάδες είναι Χριστούγεννα …. η τρόικα μάλλον θέλει την «σταύρωση» μας, αφού εξακολουθεί να πιέζει για λουκέτο εργοστασίων και απολύσεις στην ΕΑΣ, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, των επαγγελματικών μισθώσεων και των ομαδικών απολύσεων.

Αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα για όλα τα θέματα-αγκάθια, ενώ στις 18:00 το απόγευμα οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα έχουν κρίσιμο ραντεβού με τον υπουργό ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και η ελληνική κυβέρνηση να πάρει το πράσινο φως για την δόση του 1 δις ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται εκτός του Γιάννη Στουρνάρα, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης Και οι τρείς οι υπουργοί αποδοκιμάστηκαν έντονα από απολυμένες καθαρίστριες που είναι συγκεντρωμένες έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Από τις "σκούπες" των αγανακτισμένων γυναικών δεν ξέφυγε ούτε η τρόικα!

Τι ακριβώς θα πρέπει να «δώσουμε» στην τρόικα για να πάρουμε την δόση;

Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. περνά από απολύσεις περίπου 700 εργαζομένων σε ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, ενώ για τους πλειστηριασμούς την κυβέρνηση και την τρόικα τις χωρίζουν έξι μήνες και αρκετές επι��έρους λεπτομέρειες.

Αναλυτικότερα:

Στο θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση ζητά μεταβατική περίοδο ενός έτους, αλλά η τρόικα δίνει 6. Με δεδομένο ότι η ρύθμιση θα πρέπει να περάσει ως τις 31 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Ανάπτυξης και κατ' επέκταση η ελληνική πλευρά, επιθυμεί να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και να μην οδηγηθεί σε μονομερή νομοθετική παρέμβαση. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση για όλο το 2014 που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των «πραγματικά αδύναμων» και στην οποία θα συνυπολογίζεται το περιουσιακό προφίλ του δανειολήπτη.

Χθες ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να υπάρξει μεταβατική ρύθμιση για το 2014 (ετήσια), που θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση έως τις 20 Δεκεμβρίου, στην οποία θα προβλέπονται πολλοί παράγοντες, μεταξύ αυτών και του περιουσιακού προφίλ του δανειολήπτη.

Πάντως η τρόικα και η ελληνική πλευρά φαίνεται να δίνουν τα χέρια στα εξής:

- Κατάργηση ρύθμισης Παπαθανασίου που προβλέπει την καθολική απαγόρευση πλειστηριασμών για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

- Διατήρηση του νόμου Κατσέλη, ο οποίος προβλέπει την προστασία της κύριας κατοικίας για όσους υπαχθούν στον νόμο.

- Προστασία των ευπαθών ομάδων.

- Καθιέρωση του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πού διαφωνούν

Τα βασικά σημεία διαφωνίας των δανειστών και του υπουργείου Ανάπτυξης στο θέμα των πλειστηριασμών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το ύψος της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας που θα προστατεύεται και το εισόδημα του ιδιοκτήτη και το ποσό της ανεξόφλητης οφειλής που η Αθήνα φέρεται να έχει προτείνει να μπει στα κριτήρια.

Τι θα γίνει με τα ΕΑΣ

Όσον αφορά τα ΕΑΣ η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πρόταση που έχει υποβάλει για να γίνει αναδιάρθρωση της επιχείρησης εν λειτουργία, με διάσπαση του αμυντικού και του πολιτικού σκέλους, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών ενισχύσεων και να οδηγείται σε διάλυση. Το στρατιωτικό τμήμα θα λειτουργήσει με εξαγωγικό προσανατολισμό, πιλοτικά για 12 μήνες, ώστε να πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, κάτι, όμως, που αμφισβητείται από την τρόικα. Εάν το «πείραμα» αποτύχει, η επιχείρηση θα περιοριστεί, μετά το πέρας του ενός έτους, στην κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.
700 απολύσεις από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ

Παράλληλα, το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής 'Άμυνας προβλέπει εθελούσια έξοδο για 472 εργαζόμενους, ώστε να απομείνουν 341 άτομα. Η τρόικα λέει ΟΧΙ στην εθελούσια έξοδο και ζητά να γίνουν απολύσεις 700 ατόμων, από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.

Επίσης μεταξύ των εκκρεμοτήτων, συμπεριλαμβάνο��ται οι εξής: Το δημοσιονομικό κενό για το 2014, η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, ο ΦΠΑ στην εστίαση (η πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή λήγει την 31η Δεκεμβρίου), η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.

ΒΙΝΤΕΟ STAR