Στην έγκαιρη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στις αναδιαρθρώσεις χρέους αποσκοπεί σχέδιο που ετοιμάζει το ΔΝΤ το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την στρατηγική που ακολούθησε η καγκελάριος Μέρκελ στην ελληνική υπόθεση.

Όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το σχέδιο του ΔΝΤ «αμφισβητεί την διαχείριση της κρίσης που ακολούθησε η Μέρκελ» και στο επίκεντρό του τίθεται το «τάιμινγκ» της αναδιάρθρωσης του χρέους των προβληματικών χωρών. Στόχος είναι να πείθονται οι πιστωτές να παραιτούνται εγκαίρως από μέρος των αξιώσεών τους.

Η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι η προϋπόθεση για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας εκ μέρους του Ταμείου, ενώ το Βερολίνο από την πλευρά του έχει αποκλείσει την συνέχιση της πρακτικής των απομειώσεων μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους την περασμένη χρονιά.

«Δύο από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης» επισημαίνει η Handelsblatt. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την εμπειρία που έκανε το ΔΝΤ στην ελληνική περίπτωση,«οι αναδιαρθρώσεις είτε είναι περιορισμένης έκτασης είτε έρχονται πολύ αργά», τονίζει ο Χιου Μπρέντενκαμπ, αναπληρωτής διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής στο ΔΝΤ. Σύμφωνα με το στέλεχος του Ταμείου, η πρακτική αυτή, όχι μόνο εμπ��δισε την ανάκαμψη των προβληματικών χωρών, αλλά έδωσε στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων το χρόνο να απαλλαγούν από αυτά, μεταθέτοντας το βάρος στους φορολογούμενους. «Ακριβώς αυτό συνέβη στην Ελλάδα» υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.

Οι νέες προτάσεις του ΔΝΤ, θα αφορούν στη διαχείριση νέων προβληματικών περιπτώσεων που θα προκύψουν και όχι τα υφιστάμενα προγράμματα στήριξης που είναι σε εξέλιξη. Αναμένεται να δημοσιοποιηθούν επίσημα τον Ιούνιο του 2014, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώνει το Βερολίνο.