Δυσαρέσκεια επικράτησε στην συνεδρίαση του Eurogroup, όπως μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων του Star από τις Βρυξέλλες ο Θάνος Αθανασίου, σχετικά με τη διαρροή του email από το ΔΝΤ, στο οποίο εκφραζόταν η δυσαρέσκεια του Ταμείου για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων από την ελληνική κυβέρνηση.

To Eurogroup όμως εκτιμά πως τέτοιες κινήσεις όξυνσης στις σχέσεις των δανειστών με την Ελλάδα δεν βοηθούν, καθώς αναλαμβάνει η χώρα μας την προεδρία της Ε.Ε. σε λίγες ημέρες, σε συνδυασμό με τον φόβο που υπάρχει για νέα άνοδο των spread, αλλά και για τις πολιτικές επιπτώσεις της αύξησης της ανησυχίας των εταίρων για τα λεφτά τους.

Αυτό που επιδιώκει τώρα το Eurogroup, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, είναι να υπάρξει προσπάθεια εξομάλυνσης σε ό, τι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και επικοινωνιακή διαχείριση παράλληλα των συνεχιζόμενων απαιτήσεων της τρόικας. Εκεί οφείλεται και το γεγονός ότι οι Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε έκαναν θετικά σχόλια για την προσπάθεια της κυβέρνησης της χώρας μας, αλλά παράλληλα ζήτησαν να συνεχιστεί μέχρι τέλους η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις.

Το πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας αναμένεται με το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόση του ενός δισ. ευρώ, παρότι δεν προβλέπεται να ληφθεί απόφαση στην κυριολεξία σήμερα. Ταυτόχρονα, αναμένεται να υπάρξει διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών της χώρας μας κ. Γ. Στουρνάρα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση του δημοσιονομικού προγράμματος.