Μετά τα καθιερωμένα, πλέον, τσαλιμάκια, η τρόικα μας έρχεται: οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα πάνε τελικά για... σκι, αλλά θα βρίσκονται στην Αθήνα την Τρίτη, μετά την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα συμμετάσχει και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Παρά το comeback, δεν αναμένεται να σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ ανοικτό παραμένει το ζήτημα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εκ μέρους των δανειστών διαμηνύεται πως η αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εντός Δεκεμβρίου, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία έχει προεγκριθεί από τον Ιούλιο, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω ζητημάτων όπως η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκτιμούν πως το ζήτημα με την δόση μπορεί να «κλείσει» εντός του μήνα ακόμα και με τηλεδιάσκεψη, ενώ πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζουν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τα υπόλοιπα ζητήματα, θα προχωρήσει μονομερώς - τουλάχιστον στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι εξετάζεται η λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει χρονική επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς το σχετικό νομικό πλαίσιο έχει ισχύ έως το τέλος του έτους.

Το «βαρύ» κλίμα αναμένεται να διαφανεί και στο Eurogroup, όπου θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξουν γκρίνιες και πίεση για την μη ολοκλήρωση του ελέγχου.