Ένα email- βόμβα φέρεται να είναι η αιτία της νέας εμπλοκής με την τρόικα, για την οποία αφού ανακοινώθηκε χθες βράδυ ότι έρχεται τον Ιανουάριο του 2014 στην Αθήνα, διευκρινίστηκε τελικά ότι θα έρθει την Τρίτη, αλλά όχι για να συμφωνήσει με το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το email που έστειλε το ΔΝΤ στους υπόλοιπους εταίρους αναφέρει ότι όχι μόνο δεν κλείνουν τα μέτωπα, αλλά συνεχώς ανοίγουν και καινούργια, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του προγράμματος κάθε μήνα βγαίνει εκτός στόχων με αποτέλεσμα η αξιολόγηση να είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι από τις 35 μνημονιακές δράσεις που όφειλε να εκτελέσει η κυβέρ��ηση τον Ιούλιο, υλοποιήθηκαν οι 28, από τις 26 του Αυγούστου οι 15, από τις 47 του Σεπτεμβρίου οι 13, από τις 20 του Οκτωβρίου οι 4 και από τις 7 του Νοεμβρίου δεν υλοποιήθηκε καμία! Δηλαδή, από τις 135 δράσεις συνολικά τις οποίες όφειλε ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση για να γίνει η αξιολόγηση, έχει συμμορφωθεί με τις 60.

Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», «τεχνοκράτες οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του προγράμματος προειδοποιούν ότι η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από το τέλος του έτους είναι μηδαμινή, παρά την πολιτική βούληση που καταγράφεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες τ��ς Ευρωζώνης».

Η εφημερίδα επικαλείται και πηγές της τρόικας που υποστηρίζουν ότι η πρόοδος σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ αργή και ότι μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης χωρίς προηγούμενη διαβούλευση εκλαμβάνεται ως… «πρόκληση» που πρέπει να σταματήσει!

Στέλνουν μήνυμα επίσης στην Αθήνα ότι η τρόικα έχει ήδη βάλει πολύ νερό στο κρασί της και πρέπει τώρα η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα αποφασιστικά βήματα προς την συμμόρφωσή με τις δεσμεύσεις της.

Το αξιοπερίεργο πάντως είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν, όπως έγραψε και προηγουμένως το star.gr, την ίδια στιγμή που οι πολιτικοί αξιωματούχοι των δανειστών μας λένε ακριβώς τα αντίθετα, εξαίρουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και εμφανίζονται ακόμη και επικριτικοί απέναντι στη σκληρή λιτότητα! Επιπλέον απορίες απορεί προκαλεί το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που φαίνεται να υποκινεί με τη στάση του το αρνητικό κλίμα κατά της χώρας μας. Όπως μάλιστα δηλώνει στην εφημερίδα κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος «το ΔΝΤ κάνει τον καλό και η Λαγκάρντ βγαίνει κάθε τόσο να λέει ότι πρέπει να μπει τέλος στη λιτότητα, αλλά σε κάθε αξιολόγηση προβάλλει τα πλέον μαξιμαλιστικά τεχνικά αιτήματα. Τα περί σαρωτικών και οριζόντιων απελευθερώσεων πλειστηριασμών και απολύσεων από το Ταμείο έρχοντα��».