«Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας» προκειμένου να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας μέσα από έναν ευρύ διάλογο απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, κατά την ομιλία του σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Στην αναφορά του στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μέσα στο πανικό τους για την επερχόμενη συντριπτική τους ήττα, μαγειρεύουν διάφορα εκλογικά συστήματα και εκλογικά σενάρια, με στόχο τη φαλκίδευση της θέλησης του λαού, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2014».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές επίσης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μεταφέρει τις ευρωεκλογές, ούτως ώστε να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών της αυτοδιοίκησης» και χαρακτήρισε «πολύ φτηνό τέχνασμα, το οποίο μόνο τον φόβο τους μπροστά στην εκλογική ήττα αποδεικνύει», για να καταλήξει: «Έτσι κι αλλιώς, σημείωσε, «ότι κι αν σκαρφιστούν, ότι κι αν επιχειρήσουν, το ρεύμα του ποταμού δεν γυρίζει πίσω και θα πνιγούν στην ωριμότητα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού».

Ανέφερε ακόμα ότι διευρύνεται πλέον η συζήτηση για το πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε ότι συγκροτούνται και άλλες επιτροπές, στα μεγάλα ζητήματα που αποτελούν και τους άξονες της νέου κυβε��νητικού προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε επίσης τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή , με την οποία ισχυρίσθηκε «αποκαλύφθηκε η γύμνια των επιχειρημάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η αμηχανία και η αγωνία μπροστά στα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής τους».

Όπως πρόσθεσε ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χτες ούτως ή άλλως δε προβλέπεται να εκτελεσθεί ως έχει, αλλά να αναθεωρηθεί με νέα μέτρα όταν θα συμφωνήσουν με την τρόικα πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας, απαιτούν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και συμπεριφέρονται ως πληρεξούσιοι των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, «των αρπακτικών distress funds».

Σχετικά με τη συζήτηση και την έγκριση της κοινής δήλωσης που θα κάνουν τα 39 κόμματα που συμμετέχουν το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο συνέδριό τους στη Μαδρίτη, από 13-15 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε:

«Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, το διακύβευμα δεν είναι μόνο η αλλαγή των συσχετισμών, αλλά η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και ανατροπή. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Όχι μόνο στον Νότο της Ευρώπης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη να ενισχυθεί η Αριστερά».