Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας στην κυβέρνηση, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, κατηγορώντας την ότι «οδηγεί στον όλεθρο τον ελληνικό λαό».

«Ποτέ δεν είχε βρεθεί εδώ και 48 χρόνια η χώρα σε τόσο δύσκολη θέση όπως σήμερα. Το μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα, όποιος το αρνείται είναι ή ανόητος ή ανιστόρητος ή προσπαθεί να γλιτώσει από τις Ερινύες» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Στο ίδιο πνεύμα πρ��σθεσε: «Επιβάλλατε μία πολιτική που όχι μόνο μείωσε μισθούς και συντάξεις αλλά έκλεισε επιχειρήσεις, καταβαράθρωσε περιουσίες… Εξαφάνισε ακόμη και τον πολιτισμό. Και έναντι όλων αυτών μας λέτε ότι σώσατε τη χώρα. Ποιον σώσατε; τα χιλιάδες νοικοκυριά εν έτει 2013 χωρίς ρεύμα; Μήπως σώσατε όλους αυτούς που πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις από τα μαγκάλια;»

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση για την παραμονή στο ευρώ: «Μας λέτε ότι μας σώσατε από την έξοδο από το ευρώ λες και μπορούσε κανείς να μας διώξει … Αντί να επαίρεστε θα έπρεπε να έρθετε εδώ και να λογοδοτήσετε».

Όπως είπε, «το χρέος το οποίο υποτίθεται ότι ήταν η αιτία που μπήκαμε στα μνημόνια εκτοξεύθηκε στα χρόνια της κρίσης. Και έρχεστε εδώ όχι μόνο σαν αμετανόητοι αλλά και σαν σωτήρες. Εσείς και οι εμπνευστές του προγράμματος, η κυρία Μέρκελ. Έχετε μείνει όμως μόνοι στην Ευρώπη. Γιατί όλοι οι άλλοι λένε άλλα. Και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Σβόμποντα που χαρακτήρισε την τρόικα destroyca».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στον τραπεζικό τομέα. «Σώσατε τις τράπεζες οδηγώντας σε αυτοκτονία τον ελληνικό λαό» ισχυρίσθηκε.

Κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι όχι μόνο σιωπά αλλά και «παίζει κρυφτούλι» με την τρόικα στο θέμα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων. Επικαλέσθηκε επίσης την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ( η οποία προκάλεσε τη διαγραφή του Ν. Κιουτσούκη), όπως και τις δηλώσεις βουλευτών της συμπολίτευσης. «Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Οι πλειστηριασμοί εξυπηρετούν σχέδιο της τρόικας για το σχέδιο υποτίμησης. Δεν θα πλήξουν μόνο την κοινωνία, θα καταστρέψουν εντελώς την οικονομία».

«Θα καταργήσουμε τα μνημόνια ��νοίγοντας νέους δρόμους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα αναδιαπραγματευτούμε το δημόσιο χρέος» διαβεβαίωσε, ενώ απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών είπε: «Ακούσαμε τι είπατε κ. Στουρνάρα στη Liberation για το δημόσιο χρέος. Καλώς ήλθατε! Αυτός είναι ρεαλισμός και όχι όσα μας λέγατε τόσον καιρό».

Ανήγγειλε τέλος ότι θα μία μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας και ότι ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα μειωθεί. «Αν διαφωνεί ο κ. Τόμσεν ας πάει να το εφαρμόσει στη χώρα του στη Δανία και όχι στην Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης» σημείωσε.