​Αισιόδοξος πως οι εταίροι της Ελλάδας θα την βοηθήσουν να μειώσει το χρέος που κατέχει, εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Ιδανικά, θα πρέπει οι πιστωτές μας, δηλαδή ουσιαστικά τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, να μας κάνουν δώρο το ήμισυ αυτού του χρέους. Ξέρουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό. Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών - μελών της Ευρωζωνης και του ΕΜΣ, δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε» τονίζει μεταξύ άλλων ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας καλύτερους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα.

merkel-santa.jpg

«Θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό», παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών αφού έκανε μια ανασκόπηση των εξελίξεων, τόνισε πως αν και ξεκινήσαμε με έλλειμμα 10% το 2009 «τέσσερα χρόνια αργότερα, πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή μια προσπάθεια της τάξης του 20% του ΑΕΠ κάτι που είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο χρόνο. Ήλθε η στιγμή να μας βοηθήσουν επιπλέον για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Σε ερώτηση για το εάν θα ήταν έτοιμος να δεχθεί ένα είδος ανταλλαγής ώστε με κάθε μεταρρύθμιση να υπάρχει μείωση χρέους ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση».

«Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα μετά το κούρεμα του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην Ευρωζώνη», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως θα «πρέπει να πετύχουμε μια ανάπτυξη 0,5 ή 0,6% του ΑΕΠ το 2014, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης (από το 2008 έως το 2013)»

«Ήδη το 2013, η ύφεση είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη: στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και τώρα περιμένουμε 4%. Νομίζω ότι θα καταλήξει στο 3,8%» πρόσθεσε ο κ.Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα ο υπουργός Οικονομικών το προσδιόρισε στα 340 εκατομμύρια ευρώ για το 2013, ενώ μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις με τους τροικανούς ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι «αγγίζουν θέματα πολύ λεπτά κοινωνικά και πολιτικά, είτε αυτά αφορούν τις απολύσεις είτε τους πλειστηριασμούς σε περίπτωση μη εξόφλησης των δανείων, που τώρα είναι παγωμένοι».

«Δεν θα πρέπει λόγω μη μειζόνων ζητημάτων να θέσουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλύτερα. Η τρόικα θα πρέ��ει επίσης να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους και να μειώνουμε τους μισθούς και τις συντάξεις», υπογράμμισε.

Τέλος, σχετικά με τη φοροδιαφυγή που δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, ο υπουργός εξήγησε: «Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με το εξής παράδοξο: παρ' ότι οι ονομαστικοί φορολογικοί δείκτες βρίσκονται στον μέσο όρο και ίσως πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εντούτοις τα έσοδα σε ποσοστά του ΑΕΠ είναι κάτω του μέσου όρου». Δύο είναι οι παράγοντες που, σύμφωνα με τον υπουργό, ερμηνεύουν το χαμηλό επίπεδο των εσόδων: η μεγάλη φοροδιαφυγή και οι πολλαπλές φορολογικές εξαιρέσεις.

«Πρέπει να εξαλειφθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις, που είναι περισσότερες απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για τα νησιά που έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα ή για τους αγρότες που θα αρχίσουν να φορολογούνται από το 2015. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη φοροδιαφυγή: Καταδιώκουμε τους φοροφυγάδες» κατέληξε ο υπουργός

ΦΩΤΟ Αρχείο