Μαύρο… στο λαμπερό κόκκινο χρώμα των Χριστουγέννων «ρίχνουν» τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δείχνουν ότι η φτώχεια «απειλεί» ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ την Ελλάδα και την Ευρώπη…..

Πιο συγκεκριμένα:

Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα -και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις) είτε ζει σε ��ικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας(έτος αναφοράς το 2012).

Ειδικότερα για την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,1% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 19,5%, ενώ το 14,1% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).

Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17%, 9,9% και 10,4%.

Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις προβληματικές καταστάσεις είναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι). Το 2008 το ποσοστό για την Ελλάδα ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,7%.

Είμαστε λίγο καλύτερα από την Ρουμανία, την Βουλγαρία και Λετονία

Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, με ποσοστά που πλησιάζουν και ξεπερνούν το 40%, ενώ στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Ολλανδία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.

Μετά από αυτά… πόσ�� "μπράβο" πρέπει να πούμε στους ηγέτες της ευρωζώνης για την "αποτελεσματική" αντιμετώπιση της κρίσης και την... ΑΝΑΠΤΥΞΗ των ποσοστών φτώχειας;;;;!!!!!