Στο αρχείο τέθηκε η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβληθεί εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα, ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, για την μη καταβολή εισφορών προς το ΙΚΑ, το διάστημα από 1/11/2011 έως 31/12/2011, ύψους 60.819 ευρώ. Το αδίκημα διαπιστώθηκε ύστερα από έλεγχο του ΙΚΑ, ο οποίος διεξήχθη στις 8 Φεβρουαρίου 2012.

Ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2012, η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από το ΙΚΑ για την μη καταβολή εισφορών. Διατάχθηκε επίσης η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον αριθμό των προσώπων και τα ονοματεπώνυμα των ατόμων που απασχολήθηκαν και δεν είχαν ασφαλιστεί για το επίμαχο διάστημα.

Πέρσι τον Μάρτιο, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε απαράδεκτη τη δίωξη σε βάρος του κ. Τσίπρα, λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας. Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη συνέχεια στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να σταλεί στη Βουλή, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αρθεί ή όχι η ασυλία του κ. Τσίπρα.

Ενδιάμεσα όμως καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και ύστερα από την ενημέρωση του ΙΚΑ η δικογραφία κατέληξε στο αρχείο.