Για μια «δύσκολη μάχη» που έχει να δώσει η Ελλάδα για την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων κάνει λόγο το Reuters, το οποίο προβλέπει ότι τον επόμενο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση θα απευθυνθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Στην ανάλυση που υπογράφουν ο Τζορτζ Χέι και ο Νιλ Ανμάκ υπενθυμίζεται ότι η τρόικα έχει αναφερθεί σε «περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση που επιτευχθεί πλεόνασμα το 2013».

«Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι τι είδους βοήθεια θα είναι αυτή» προσθέτουν οι αρθογράφοι οι οποίοι εκτιμούν ότι θα αφορά παράταση των δανείων και μείωση του επιτοκίου: «Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η βοήθεια θα παρασχεθεί μέσω παράτασης στη λήξη των δανείων και μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων στα δάνεια».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, κάτι τέτοιο δύσκολα θα «πείσει» τις αγορές: «Χωρίς πραγματική μείωση στο ύψος του χρέους, οι ξένοι ιδιώτες επενδυτές πιθανότατα θα τοποθετηθούν μόνο σε βραχυπρόθεσμους τίτλους έντοκων γραμματίων. Αυτό βεβαίως, είναι ά αρχή, αλλά δεν είναι η μεγάλη ένεση εμπιστοσύνης την οποία ζητά η Ελλάδα».