«Η Ελλάδα βρίσκεται στα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τις προσπάθειες» τόν��σε μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσφέροντας απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Μπαρόζο εκτίμησε ότι η χώρα μας θα βγει από την ύφεση το 2014 ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει το «τεράστιο βάρος που έχει αναλάβει ο ελληνικός λαός» και να σημειώσει ότι πλέον οι αγορές δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στη χρεοκοπία και σε «πολύ δύσκολες καταστάσεις», ωστόσο «με τεράστιες θυσίες μπορεί πλέον να κοιτά το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Αναφερόμενος στα ανοικτά θέματα με την τρόικα, ο Μπαρόζο σημείωσε ��τι «υπάρχουν δύσκολα θέματα ωστόσο η εξεύρεση λύσης είναι εφικτή», ενώ επανήλθε στο παράδειγμα με τον μαραθώνιο τονίζοντας ότι είναι λογικό «στο τέλος ο δρομέας να είναι πιο κουρασμένος». Σημείωσε, ωστόσο, με νόημα πως «και οι θεατές του μαραθωνίου δεν πρέπει σε αυτό το δύσκολο τέλος απλά να παρακολουθούν αλλά να υποστηρίζουν τον δρομέα».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι τα στοιχεία από την Ελλάδα, όπως πχ. για το πλεόνασμα, είναι πολύ ενθαρρυντικά και ευχήθηκε καλό έργο στην ελληνική προεδρία.

Σαμαράς: Με ή χωρίς τρόικα ήταν απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να είχαν γίνει με ή χωρίς την τρόικα, με ή χωρίς την κρίση. Έπρεπε να γίνουν για να γίνουμε και πάλι ανταγωνιστικοί. Οικοδομούμε μια καλύτερη Ελλάδα και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας» τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει και μάλιστα υπερβεί τον δημοσιονομικό στόχο, κατορθώνοντας πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις, και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πέτυχε «όπως δείχνουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ εντυπωσιακές επιδόσεις στις μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «αν και βρισκόμαστε στο τέλος του μαραθωνίου που είναι πάντα δύσκολο κομμάτι, δεν υπάρχει κόπωση στις μεταρρυθμίσεις», ενώ αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα δήλωσε: «Πετύχαμε όλα τα προαπαιτούμενα-ορόσημα και πιστεύω τις επόμενες ημέρες θα επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες. Δεν υπάρχει αδιέξοδο. Θα έχει θετική έκβαση η διαπραγμάτευση».

Αναφερόμενος στην Ελληνική Προεδρία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα είναι προεδρία ευκαιριών και όχι κρίση και πρόσθεσε ότι «πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα για τις προοπτικές και τη βιωσιμότητας της Ένωσης».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι οι προτεραιότητες για την ελληνική προεδρία θα είναι το ζήτημα της απασχόλησης, η θαλάσσια πολιτική, η μετανάστευση και η ανάπτυξη.