«Κορύφωση» των «κόκκινων δανείων» το 2016-17 τη χρονική περίοδο 2016-2017, διαβλέπει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρου, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Ελληνομερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η αύξηση σχετίζεται, όπως ανέφερε, με την υπερφόρτωση του δικαστικού συστήματος, αν και διευκρίνισε ότι ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει πλέον επιβραδυνθεί. Αναφερόμενος επίσης ο κ. Παπασπύρου στο κόστος δανεισμού επισήμανε ότι έχει βελτιωθεί, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κάλεσε επίσης τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα τραπεζών και κεφαλαίων μέσω ΕΣΠΑ.

Στην δική του ομιλία στο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Citi για την Ελλάδα και την Κύπρο Grant Carson αναφέρθηκε στον ρόλο των διεθνών τραπεζών και στη δυνατότητα να συμβάλουν στη ρευστότητας της οικονομίας και στην παροχή χρηματοδοτικών προϊόντων σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις.

Στις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος, όπως ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους, η προσπάθεια για την επιστροφή των καταθέσεων, η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και πρόεδρος του συμβουλίου Πιστοδοτήσεων της Attica Bank Αθανάσιος Ζυ��ούρης.