Με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας κ. Sergey Shoygu συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρα μας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «η συνάντηση και οι συνομιλίες που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών πολιτικών μας σχέσεων και των παραδοσιακά ιστορικών φιλικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Όπως πρόσθεσε «η Ρωσία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της χώρας μας, με τον οποίο έχουμε κοινή προσέγγιση και κοινούς στόχους σε μεγάλο αριθμό περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και κατά την διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν με τον κύριο Shoygu».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε επίσης τη συνεργασία με τη Ρωσία πολύ σημαντική σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. « Στο πλαίσιο αυτό συζητήσαμε τρόπους για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυση των αμυντικών μας σχέσεων, η οποία τελικά υπηρετεί και συνεισφέρει στη διατήρηση της ασφάλειας, στη συχνά ταραχώδη γεωπολιτική μας περιοχή. Συμφωνήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να ενισχύσουμε τις θεσμοθετημένες μορφές συνεργασίας ανάμεσα στα γενικά επιτελεία μας. Ένα λειτουργικό εργαλείο είναι τα ετήσια Προγράμματα Στρατιωτικής Συνεργασίας, στα οποία είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε νέα δυναμική, προωθώντας όχι κατ’ ανάγκη τη ποσοτική όσο την ποιοτική τους διάσταση» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.


Απευθυνόμενος επίσης στον Ρώσο υπουργό ανέφερε ότι η επίσκεψή του προσδίδει μια νέα δυναμική στη διμερή αμυντική συνεργασία προς όφελος και των δύο χωρών. «Εξάλλου, γνωρίζουμε τη συμβολή σας στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007 και την βοήθεια της Ρωσίας προς τη χώρα μας και εσάς προσωπικά ως Υπουργού Εκτάκτων Αναγκών της φίλης Ρωσίας εκείνη την εποχή. » ανέφερε o κ. Αβραμόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Σοϊγκού αφού ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο δ��λωσε ότι στη συνάντηση έγινε ανάλυση για το 2013 και σχεδιασμός της συνεργασίας για το 2014.

«Συζητήσαμε και για τη συνεργασία μεταξύ των Πολεμικών Ναυτικών μας. Όπως είναι γνωστό αυτή η συνεργασία έχει μακρόχρονη ιστορία, και προσπαθ��ύμε να βγάλουμε κάποια αποτελέσματα για όλα αυτά τα χρόνια. Το επόμενο καλοκαίρι συμπληρώνουμε 20 χρόνια συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας. Είμαστε υπερήφανοι για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας και έχουμε συζητήσει για την προοπτική της στο μέλλον» τόνισε ο Ρώσος Υπουργός.

Για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανέφερε ότι «μας ανοίγει καινούργιους δρόμους, καινούργιες προοπτικές στο να διευρύνουμε τη συνεργασία μας σε τεχνικά στρατιωτικά θέματα», ενώ επισήμανε και το γεγονός ότι συζητήθηκαν τα θέματα των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης και το θέμα της εν συνεχεία υποστήριξης.

«Έχουμε ρυθμίσει τα ρολόγια μας όσον αφορά το σύστημα ευρωπαϊκής κ��ι διεθνούς ασφάλειας, ιδιαίτερα δε για τα γεγονότα τα οποία διαδραματίζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Πρακτικά συμφωνήσαμε σε όλους τους τομείς. Θα ήθελα να πω, ότι τα τελευταία χρόνια πάνω σε πολλά θέματα έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά και αυτό έχουμε σημειώσει μαζί με τον ομόλογό μου, με τον κύριο Υπουργό. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί απέκτησα έναν καινούριο φίλο στο πρόσωπο του κυρίου Αβραμόπουλου, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος, ο οποίος έχει σημαντικό πολιτικό βάρος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης. Και βέβαια παίζει μεγάλο ρόλο και στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών» έπλεξε το εγκώμιο του κ. Αβραμόπουλου ο κ. Σοϊγκού.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας καταλήγοντας ανέφερε ότι ευελπιστεί στη συνέχεια όλων των επαφών του χρόνου στη Μόσχα και στη σύσκεψη που θα αφιερωθεί στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.