Ως τον «μεγάλο ασθενή της κρίσης» χαρακτήρισε το Δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως έκανε λόγο για μεγάλη προσαρμογή που δεν αναγνωρίστηκε επαρκώς.

Μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο μειώθηκε από 913.000 στα τέλη του 2009 σε 700.000 τον Σεπτέμβριο του 2013. Παράλληλα, σημείωσε πως το συνολικό κόστος στον προϋπολογισμό (συμπεριλαμβανομένου του μισθολογικού κόστους) από 24,5 δισ. ευρώ έπεσε στα 15,9 δισ. ευρώ, το οποίο σε ποσοστό επί του ΑΕΠ (8,7%) είναι χαμηλότερο και από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Ο ίδιος, ξεκάθαρισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τους στόχους της κινητικότητας και των απολύσεων, ενώ σημείωσε ότι είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει την ατζέντα και να μετατοπίσει το βάρος στην ουσία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, άφησε και διακριτικές αιχμές προς την τρόικα κάνοντας λόγο για ανάγκη «να αποκτήσουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης μόνιμων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία οι οποίο θα επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια, ενώ υποστήριξε τη θέσπιση σταθερών κύκλων 5ετούς διάρκειας για τις κυβερνήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχεια του παραγόμενου πολιτικού έργου και να μην επιχειρείται συνεχώς από την αντιπολίτευση η προσφυγή στις κάλπες.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε 3 π��λώνες αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση για το 2014:

1. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο και εντοπισμό του περιττού προσωπικού

2. Απλούστευση των διαδικασιών, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ και αξιοποίηση των εργαλείων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

3. Λειτουργία κεντρικής στρατηγικής προσλήψεων στο Δημόσιο «με βάση την αξιολόγηση και όχι διαμορφωμένη από τον κάθε υπουργό». Μάλιστα, ο κ. ��ητσοτάκης τόνισε πως οι τομείς που χρειάζονται άμεσα ενίσχυση (δηλαδή προσλήψεις) είναι οι εφορίες και οι εντατικές μονάδες των νοσοκομείων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κράτησε αποστάσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη που έχει ζητήσει την επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση! Συγκεκριμένα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πιο συνεκτική τώρα απ' ότι ήταν όταν συμμετείχε σε αυτή και η Δημοκρατική Αριστερά.

Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα προαγωγής στο Δημόσιο τονίζοντας ότι χρειάζεται «λιγότερη έμφαση στα τυπικά προσόντα και στον βαθμό του πτυχίου που κάποιος πήρε πριν από 20 χρόνια και περισσότερη έμφαση στις διοικητικές ικανότητες».