Στην ανάγκη καταπολέμησης των δικτύων μετακίνησης λαθρομεταναστών αναφέρθηκε η αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ η οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τους υπουργούς Δημοσίας Τάξεως Νίκο Δένδια Και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

«Η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της μετανάστευσης με σωστό τρόπο. Θα στηρίξουμε την επικείμενη Ελληνική Προεδρία» τόνισε η Μάλστρομ, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή της στον ελληνικό λαό: «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες των ελλήνων πολιτών».

Η Επίτροπος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, της σωματεμπορίας και της εμπορίας ναρκωτικών και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη «να προστατεύσουμε τα σύνορά μας». Παράλληλα, πρόσθεσε με νόημα πως πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες που τους αναλογούν, ενώ κάλεσε την Τουρκία να συμβάλλει στο επαναπροώθηση της λαθρομεταναστών.

Η ίδια χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό φαινόμενο τον πολλαπλασιασμό της δύναμης της ακροδεξιάς: «Χρειάζεται όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε από την κρίση διότι σήμερα ο κόσμος πιστεύει ότι δεν έχει μέλλον και αυτό αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων. Αν μάλιστα αυτές οι δυνάμεις μπουν ενισχυμένες στο ευρωκοινοβούλιο, θα μπορούν αν επηρεάσουν και σε ένα βαθμό και τις εξελίξεις στην κοινότητα».

«Όσο υπάρχει φτώχια και καταπίεση δεν πρόκειται να λυθεί το προσφυγικό» πρόσθεσε η Μάλστρομ, η οποία κατέληξε λέγοντας ότι «προφανώς δεν μπορεί να έρχονται όλοι στην Ευρώπη αλλά σε τομείς όπως χειρωνακτική εργασία, ο Τουρισμός και η Γεωργία χρειαζόμαστε μετανάστες».