Σκληρή κριτική κατά της τρόικας για τη γενικότερη τακτική της έναντι της Ελλάδας αλλά και ειδικότερα για το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων , άσκησε πάλι ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή Χάνες Σβόμποντα.

«Αν και τα προβλήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, είναι απαράδεκτο που η τρόικα εξακολουθεί να απαιτεί περισσότερες περικοπές, οι οποίες δεν βοηθούν τις μεταρρυθμίσεις και τελικά θέτουν σε κίνδυνο τη στήριξη των Ελλήνων στις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο Σβόμποντα για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

«Με απαιτήσεις όπως οι πλειστηριασμοί, η τρόικα καταστρέφει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο ίδιος, ενώ απηύθυνε έκκληση για «σταδιακή απόσυρση της τρόικας που θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία».

Κατά τον Σβόμποντα «δεν θα πρέπει οι πιο ευάλωτοι να υποφέρουν από την κρίση και τα σκληρά μέτρα λιτότητας».

Σχετικά με την Ελλάδα ό επικεφαλής του ΕΣΚ στο ευρωκοινοβούλιο ανέφερε ότι «βρίσκεται σε θετική τροχιά μεταρρυθμίσεων με τεράστια εργασία και ριζοσπαστικές αλλαγές», όπως η μείωση του δημόσιου τομέα και της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των περιφερειακών και τοπικών αρχών.