Πρώτη ανάρτηση 19.43

Κατηγορηματική εμφανίζεται πλέον η κυβέρνηση στο ζήτημα των πλειστηριασμών της Α’ κατοικίας, το οποίο απασχόλησε και τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ Γιάννη Στουρνάρα και του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Για τους πλειστηριασμούς, κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στην πίεση της τρόικας να απελευθερωθεί πλήρως το καθεστώς πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το αργότερο εντός έξι μηνών , έλεγε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο».

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας ανέφερε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, σχετικά με το εάν προτίθεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση ότι «πρέπει να νομοθετήσει», διότι «αν δεν νομοθετήσει σημαίνει ότι αίρονται οι προστατευτικές διατάξεις».

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα υπάρξει συμφωνία τελικά με την τρόικα στο πλαίσιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση. «Θα προχωρήσουμε στην σχετική ρύθμιση που έχουμε παρουσιάσει στην τρόικα, ελπίζουμε να συμφωνήσουμε αλλά σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε», έλεγε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων τόσο με την τρόικα όσο και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Έτσι αφήνει να εννοηθεί ότι η μονομερής ρύθμιση της κυβέρνησης και στο θέμα των πλειστηριασμών, όπως έγινε και με τον προϋπολογισμό, δεν αποκλείεται πλέον καθόλου.

«Δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικο» να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση ��ένε στην κυβέρνηση και σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο «είναι και οικονομικά ατελέσφορο.» Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ενδεχόμενοι μαζικοί πλειστηριασμοί θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερες ζημιές τις τράπεζες από ότι το υφιστάμενο πλαίσιο απαγόρευσης πλειστηριασμών και κατά συνέπεια θα απορροφούσε το «μαξιλαράκι» των δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η κυβέρνηση επιθυμεί να τα αξιοποιήσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ώστε να αποφύγει δάνειο και συνεπώς νέο Μνημόνιο.​


Επιμένει και για δύο αμυντικές βιομηχανίες η κυβέρνηση

Όπως προέκυψε πριν από λίγο, κατά την αποχώ��ηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση επιμένει και στη θέση της έναντι για διατήρηση δύο βιομηχανιών με εξαγωγικό χαρακτήρα, αν και ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. « Έγινε μία γενική συζήτηση που ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και φωτίστηκαν πολλά σημεία» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος.