Για τη διαμόρφωση του προγράμματος της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους μετανάστες, ένα θέμα που θα βρίσκεται -σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό- ψηλά στην σχετική ατζέντα, έρχεται αποψε στην Αθήνα, η Σουηδή κοινοτική επίτροπος αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Σεσίλια Μάλμστρoμ.

Αύριο το πρωΐ θα έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής της θα έχει επίσης συνομιλίες με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδιας, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ακόμη, συνοδευόμενη από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου, καθώς και την Εστία Προσφύγων που αποτελεί μια μονάδα υποδοχής και φιλοξενίας οικογενειών που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Η επίσκεψη της Σουηδής επιτρόπου συμπίπτει με την έναρξη εφαρμογής από την Ελλάδα, του συστήματος διακρατικής συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών ευρωπαϊκών κρατών για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, οι οποίοι θα επαναπροωθούνται στις χώρες τους