Προτάσεις που βάζουν… βόμβα στο συνταξιοδοτικό σύστημα όπως το γνωρίζουμε κάνει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος ζητά αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 – 3 χρόνια και αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται και έμμεση αναφορά για μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που έμειναν προστατευμένες μετά τις τελευταίες μειώσεις λόγω Μνημονίου.

Στην έκθεση του οργανισμού για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες – μέλη του, ο Οργανισμός φωτογραφίζει στο κεφάλαιο για την Ελλάδα την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Τρία είναι τα σημεία στα οποία εστιάζει ο ΟΟΣΑ το ενδιαφέρον του για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας.

1. Η δαπάνη για τις συντάξεις παρότι μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ, από το 25% που ήταν πριν, παραμένει εντούτοις υψηλή σε σχέση με το 11% του ΑΕΠ που δαπανούν οι χώρες του ΟΟΣΑ.

2. Παρά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η μέση ηλικία αποχώρησης των ανδρών είναι τα 61,9 έτη, ενώ των γυναικών τα 60,3 έτη όταν η μέση ηλικία αποχώρησης στις χώρες μέλη του Οργανισμού είναι τα 64,2 έτη για τους άνδρες και τα 63,1 έτη για τις γυναίκες. Μάλιστα, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις 5 χώρες με τα πιο χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην πράξη ο ΟΟΣΑ δείχνει ξεκάθαρα ότι έρχεται και άλλη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης εν όψει μάλιστα των αλλαγών στο ασφαλιστικό που πρόκειται να συζητηθούν εντός του 2014. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συντάξεις και αν κρίνει κανείς από τη σύγκριση που κάνει ο οργανισμός, θα πρέπει να αναμένεται μια μέση αύξηση κατά 2 έτη.

3. Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργατικού βίου.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι χαμηλές συντάξεις με τον ΟΟΣΑ να υποστηρίζει ότι από τις μειώσεις που έχουν γίνει λόγω Μνημονίου έχουν προστατευθεί τα χαμηλά εισοδήματα, με αποτέλεσμα να έχουν αναστραφεί πλήρως τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς όσοι είχαν υψηλούς μισθούς και πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στα Ταμεία είδαν τις συντάξεις τους να πέφτουν ακόμη και στο 50%, ενώ όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές και ��ργάστηκαν για μικρότερο διάστημα προστατεύτηκαν από τις μεγάλες μειώσεις.

Η έκθεση αναφέρει ότι μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές που θα έρθουν, θα είναι οι εργαζόμενοι ηλικίας 35 – 55 ετών.​