Πολύ μικρές είναι οι διαφορές που έμειναν με την τρόικα υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε αισιόδοξος και στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Αυτή η δόση έχει προϋπόθεση τα προαπαιτούμενα. Αυτά πάμε να τα κλείσουμε σ��ντομα. Έχουν μείνει πολύ – πολύ μικρές διαφορές πια» δήλωσε. Ανέφερε ακόμα ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση τμηματικά, ενώ σχετικά με την αναβολή της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι δεν τον προβληματίζει γιατί «δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία».

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι τεχνικές ομάδες της τρόικας – αλλά όχι οι ίδιοι επικεφαλής του κλιμακίου της στην Ελλάδα - θα έρθουν κανονικά στην Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα.

«Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε το θέμα των προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup και κατόπιν, μετά από το Eurogroup, θα έρθει η τρόικα, με σκοπό να τελειώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χατζηνικολάου, κεντρικός σχολιαστής του δελτίου ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι «η τρόικα δεν τραβά χειρόφρενο».

Το πιο σημαντικό όμως το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η συμφωνία που θα προκύψει να είναι «κοινωνικά βιώσιμη», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις που θα υπονομεύσουν την εφαρμογή της.

Στα «συν» της διαπραγμάτευσης για τη χώρα μας είναι ότι τα προαπαιτούμενα 1,5 δισ. ευρώ , όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές , «τα έχουμε ήδη επιτύχει με φόρους , κινητικότητα, ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και εκλογίκευση των αμυντικών δαπανών», αν και υπάρχουν και άλλες απαιτήσεις, όπως για αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.

Αν κλειδώσει τελικά η συμφωνία στις 9/12/2013, τότε στις 19 /12/2013 έρχονται τα δύσκολα με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, καθώς οι εταίροι θα πιέσουν αφόρητα για να επιτευχθεί συμφωνία, επειδή δεν θέλουν να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της χώρας μας εν μέσω ελληνικής προεδρίας. ‘Αρα, προβλέπεται ένα δεκαήμερο «κόλαση» στις διαπραγματεύσεις.