​«Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παραμείνει ανοικτή για μία μελλοντική υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας, που διεξάγεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία και την απόφασή της να υπαναχωρήσει την τελευταία στιγμή από την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η «χώρα ήταν πρωτοπόρος στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που άνοιξε τον δρόμο για τη μονογραφή της συμφωνίας το 2012» και εξέφρασε την λύπη του που τελικά «ναυάγησε» η συμφωνία….

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πάντως πως η Ελλάδα ως η επόμενη χώρα Προεδρίας της ΕΕ, «θα λειτουργήσει με προθυμία στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται σήμερα, προκειμένου να προωθήσει την επόμενη φάση του προγράμματος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης».

«Για εμάς, η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι ένα έργο με στόχο την ένταξη όλων και όχι την κατάρτιση νέων διχαστικών γραμμών κατά μήκος του χάρτη της Ευρώπης», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την άρση των εμποδίων στις μετακινήσεις πολιτών και προγράμματα για κατάργηση της βίζας, που είναι αίτημα που του εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.