​Μια διελκυστίνδα μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης και της τρόικας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και στη μέση βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Πίσω από την καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων κρύβεται μια συνεχής διαβούλευσης των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα αλλά και τους επικεφαλής της τρόικας με ανταλλαγή e-mail αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το νομοσχέδιο να έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή έχουν αποφασισθεί αλλεπάλληλες αναβολές και η κατάθεσή του τοποθετείται πλέον στην ερχόμενη εβδομάδα και ειδικότερα το αργότερο έως τις 5 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι η ψήφισή του το αργότερο έως τις 21 Δεκεμβρίου όταν και θα δια��οπεί η λειτουργία της Βουλής λόγω των γιορτών.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για το θέμα της εισπραξιμότητας του νέου ενιαίου φόρου. Με βάση το σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το Μέγαρο Μαξίμου ο φόρος πρόκειται να φέρει στο δημόσιο ταμείο το 2014 το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ έναντι 2,95 δισ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο του ενιαίου φόρου. Για να καλυφθεί η διαφορά το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να περικόψει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 200 εκατ. ευρώ και να περικόψει το υπόλοιπο ποσό από εκατοντάδες διάσπαρτους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Η τρόικα αμφισβητεί, όπως αναφέραμε και χθες στο star.gr, ότι θα εισπραχθεί το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ με τις αλλαγές που έγιναν καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο τύπου ΦΑΠ φόρος δεν έχει καλή εισπραξιμότητα. Πολλοί φορολογούμενοι στους οποίους βεβαιώνονται τα τσουχτερά ποσά του ΦΑΠ επιλέγουν να τα αφήσουν απλήρωτα και να προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση για τμηματική εξόφλησή τους.

Στον αντίποδα βρίσκονται οι βουλευτές, κυρίως αυτοί της περιφέρειας οι οποίοι θεωρούν αδιαπραγμάτευτη την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των αγροτών. Με βάση τη συμφωνία μεταξύ βουλευτών και Μαξίμου τα αγροτικά κτίσματα απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολόγηση ενώ μειώνεται ο βασικός φόρος από 1,5 σε 1 ευρώ ανά αγροτεμάχιο και καταργούνται μια σειρά από συντελεστές προσαύξησης, όπως αυτός της απόστασης από τη θάλασσα και της πρόσοψης σε επαρχιακή οδό.

Μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για το που θα καθίσει η μπίλια αναφορικά με το φόρο ακινήτων. Και το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή. Τα δεδομένα είναι ότι ο φόρος θα είναι ένας συνδυασμός φόρου ανά ακίνητο και φόρου με προοδευτική κλίμακα για όσους έχουν ακίνητη περιουσία σε ατομική βάση άνω των 300.000 ευρώ.