​Αρκετά είναι τα αγκάθια για συμφωνία με την τρόικα, παρά την όποια σύγκλιση.

Με εξαίρεση τον Κώδικα των Δικηγόρων, ο οποίος έχει ψηφιστεί, ΕΑΣ, διαθεσιμότητα και ρύθμιση χρεών ΕΥΔΑΠ εξακολουθούν να παραμένουν στο ντοσιέ των εκκρεμοτήτων.

Έτσι και στα τρία μέτωπα, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε από χθες, όπως αναφέραμε και νωρίτερα στο star.gr και θα συνεχίσει σήμερα να τροφοδοτεί την τρόικα με τις τελευταίες εξελίξεις.

-Για τα ΕΑΣ, το ελληνικό σχέδιο προβλέπει δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών στη διάρκεια της οποίας η επιχείρηση θα διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Θα υπάρξει όμως συρρίκνωση με διατήρηση 300 από τους 800 εργαζόμενους και 3 από τα 5 εργοστάσια. Αν το «πείραμα» δεν πετύχει με ανατροπή της σημερινής εικόνας των ζημιών 18 εκατ. ευρώ σε σύνολο τζίρου 20 εκατ. ευρώ, τότε τα ΕΑΣ θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του στρατού.

-Για τη διαθεσιμότητα, η τελευταία συνάντηση της τρόικας με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Μητσοτάκη έδωσε την εικόνα της κατ' αρχήν συμφωνίας ως προς τους αριθμούς. Στην τρόικα, όμως, έφτασαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας να μην πληρώνονται το 75% των αποδοχών τους όπως ορίζει ο νόμος, αλλά το 100%. Έτσι, ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία και για τις αμοιβές των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα.

-Όσον αφορά την ΕΥΔΑΠ, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει υπάρξει πλήρης εξόφληση των χρεών εξαιτίας δαιδαλωδών διαδικασιών.

Αυτά τα τρία ανοιχτά μέτωπα είναι τα πρώτα που θέλει να κλείσει εντός των επομένων ημερών το υπουργείο Οικονομικών, ακόμα κι αν δεν επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα η τρόικα, ώστε στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου ή έστω σε κοντινό επόμενο Euroworking Group να ανάψει το πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δις ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Υπάρχουν και άλλα αγκάθια έξω από τα προαπαιτούμενα.

Τα πιο καυτά για την κυβέρνηση θέματα δεν είναι άλλα:

- από τους πλειστηριασμούς και

-τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% όπως ορίζει το Μνημόνιο.

Πιο «ευέλικτο» καθεστώς πλειστηριασμών, θέλουν οι δανειστές, ενώ αν η τρόικα επιμείνει τελικά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, χωρίς να κοπούν συντάξεις, τότε ουδείς είναι σε θέση να εξηγήσει τι θα γίνει με τα Ασφαλιστικά Ταμεία.