​Στο άρθρο με τίτλο «Η λιτότητα σπέρνει τον όλεθρο, αλλά η Αριστερά μπορεί να ενωθεί για να χτίσει μια καλύτερη Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταφέρεται εναντίον του «ζηλωτών του νεοφιλελευθερισμού», δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν με στόχο μια εναλλακτική Ευρώπη πάνω σε δημοκρατική και προοδευτική βάση.

«Η απόφαση αυτή υποκινείται από την επιθυμία μας να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση. Υπάρχει εναλλακτική στην παρ��ύσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να παλέψουμε για αυτήν» τονίζει ο Τσίπρας αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του, επισημαίνοντας την ανάγκη «η Ευρώπη να σταματήσει η σοκαριστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα «η Ευρώπη χρειάζεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους σε βορρά και νότο, που θα επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα σπάσει το «χρηματικό τείχος» που διαχωρίζει τους πλουσίους από τους φτωχούς στην Ευρώπη».

«Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα έχει σημειώσει επιτυ��ία, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής εν καιρώ ειρήνης», αναφέρει ο κ. Τσίπρας, παραθέτοντας ποσοστά για την ανεργία ,την συρρίκνωση του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «ανθρώπινη τραγωδία» στην Ευρώπη «που δεν έχει επαναληφθεί τα τελευταία 60 χρόνια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά «ανθρωπογενής» φτώχεια», κατά την έκφραση του Νέλσον Μαντέλα.

«Οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν αναποδογυρίσει τις ζωές των λαών, με τις πολιτικές διαρθρωτικών προσαρμογών που εφαρμόζουν να χρησιμεύουν ως μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει το ρίσκο στους ώμους των απλών εργατών και των νέων» τονίζει ο κ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «απελπιστική» την αντίδραση της Ε.Ε. και των εθνικών ηγετών στην αντιμετώπιση της κρίσης .

«Εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το παρόν φάρμακο είναι επιτυχές, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους το ευρωπαϊκό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη», γράφει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ενώ αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις τονίζει πως αυτές δείχνουν «την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ και την καταστροφική άνοδο της δημοτικότητας ακροδεξιών κομμάτων».