Ένταση και πάλι σημειώθηκε σήμερα στη Βουλή, ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κατά την έναρξη συζήτησης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου αυτή τη φορά στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση γιατί έφερε το νομοσχέδιο χωρίς καμία διαβούλευση στη Βουλή αλλά και γιατί δεν προηγήθηκε η συζήτηση της πρότασης νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης.

Η ίδια, την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ στα λεγόμενά της την χαρακτήρισε «οχλαγωγία νεοδημοκρατών ρατσιστών», με αποτέλεσμα να σημειωθεί, ως συνήθως, νέα ένταση.

«Με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο εσείς αντιπροσωπεύετε αυτό που προσπαθεί να αντικρούσει το νομοσχέδιο, μαθήματα δημοκρατίας όχι από εσάς» απάντησε στην κ. Κωνσταντοπούλου ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νταβλούρος.

Όσον αφορά το γιατί δεν συζητήθηκε η πρόταση νόμου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Βιρδιβάκης απάντησε ότι «ισχύει η αρχή της πλειοψηφίας. Αυτή επέβαλε να μην συζητηθούν οι προτάσεις νόμου».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε από την πλευρά του ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας και η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την απόφαση-πλαίσιο του 2008 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε και για τη διαδικασία, σχετικά με τον αριθμό των φορέων που θα κληθούν και τον χρόνο ακρόασής τους, αλλά στη συνέχεια συμφωνήθηκε να προταθούν επτά φορείς από την πλειοψηφία και πέντε από τη μειοψηφία.

Ο κ. Αθανασίου πάντως δήλωσε ότι έχει διάθεση να κάνει δεκτές προτάσεις των κομμάτων στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ διευκρίνισε ότι οι αναφορές στο νομοσχέδιο σε αδικήματα γενοκτονίας αφορούν όχι μόνο γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητες αποφάσεις από διεθνή δικαστήρια αλλά και εκείνες που έχουν αναγνωριστεί από την ελληνική Bουλή καθώς και γενοκτονίες που τυχόν θα συμβούν στο μέλλον.