Η άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων και η διαφύλαξη της Κοινωνικής Συνοχής καθώς και το θέμα της μείωσης των φαρμάκων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξετάστηκαν αναλυτικά σήμερα στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένοι, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να στηρίξουν ενεργά και να ψηφίσουν το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2014. Όμως παράλληλα με την συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής που διασφαλίζει όπως τονίζουν και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, «είναι αναγκαίο να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα που προωθούν την κοινωνική συνοχή, βοηθώντας τους μακροχρόνια ανέργους και τους πολίτες που αντιμετωπίζουν την φτώχεια και τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού».

Η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει πως το πλεόνασμα του 2013 και οι ανάλογες σημαντικές προβλέψεις για το 2014, ενισχύουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανεύρεση των σχετικών πόρων (παράλληλα με το ΕΣΠΑ κλπ.) που μπορούν να διανεμηθούν σε κοινωνικές παροχές

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την άμεση υιοθέτηση των εξής μέτρων:

α) Ανακούφισης των ανέργων με:

*Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για άλλους 50.000 ωφελούμενους, που θα υλοποιηθεί εντός του 2014.

*Τη διεύρυνση του προγράμματος εισόδου στην αγορά εργασίας για 80.000 επί πλέον νέους.

*Την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που διατηρούν ή δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

*Την αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.

β) Αποκατάστασης αδικιών και εν��σχυσης της κοινωνικής συνοχής:

*Χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, χωρίς ηλικιακό όριο και εφόσον, βεβαίως, πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, που αφορούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

*Επαναφορά του βασικού πλαισίου για την απονομή της σύνταξης των ανασφαλίστων υπερηλίκων, με τις αναγκαίες βελτιώσεις που αποτρέπουν την καταστρατήγηση και το καθιστούν δικαιότερο. Στην κατεύθυνση αυτή, η νέα ρύθμιση θα πρέπει να προβλέπει 5ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στη χώρα, αντί της 20ετίας που προβλέπει η σχετική διάταξη του νόμου 4093/2012,που έχει οδηγήσει στην περικοπή των συντάξεων σε 30.000 περίπου υπερήλικες και την αφαίρεση του δικαιώματος για περίθαλψη.

*Ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη όλων των ανασφαλίστων μακροχρόνια ανέργων, επαγγελματιών που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και η, με εισοδηματικά κριτήρια, αντίστοιχη κάλυψη για πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές στα ταμεία τους.

*Παράλληλα, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων που παρατηρούνται με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των παροχών, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της επέκτασης του πλαισίου απονομής προσωρινής σύνταξης (3996/2011), καθώς και τη συνέχιση της καταβολής των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, στις περιπτώσεις που με υπαιτιότητα των ΚΕΠΑ, καθυστερεί η επανεξέταση για τα άτομα με αναπηρία.

Μείωση τιμής φαρμάκων

Η πρωτοβουλία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία για τη διάταξη με την οποία μειώνονται οι τιμές σε 6.000 φάρμακα, απεδείχθη όπως τονίζουν ιδιαίτερα σημαντική, με την Χαριλάου Τρικούπη να καλεί τον υπουργό Υγείας να μην δεχτεί την «απαράδεκτη» όπως λένε πρόταση του κ.Τσίπρα για την αναβολή ψήφισης της διάταξης.