Την δική του απάντηση στα δημοσιεύματα σχετικά με το βιβλίο του Χοσέ Θαπατέρο και το δραματικό παρασκήνιο στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες, έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεν δείχνει να έχει μετανοήσει για την ιδέα του να κάνει δημοψήφισμα για το ευρώ.

«Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ορθά επισημαίνει ότι, η Ευρώπη αντέδρασε αργά, νοθρά και κυρίως, συντηρητικά, στην κρίση που ταλανίζει χώρες και λαούς της Ευρώπης. Όλα αυτά έχουν επισημανθεί από την πρώτη στιγμή της κρίσης και ας κάνουν κάποιοι ότι ανακαλύπτουν σήμερα την πυρίτιδα» τονίζεται σε ανακοίνωση του κ.Παπανδρέου .

Αναφορικά με τον Νικολά Σαρκοζί και τις όποιες τοποθετήσεις του, ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως «είναι πραγματικά κρίμα να μην κατανοούν ορισμένοι, ότι τα όποια "γαλλικά", από όπου και αν προέρχονται, απευθύνονται στους λαούς της Ευρώπης».

Όπως αναλυτικά γράψαμε χτες στο star.gr, εκτός από τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Χ.Θαπατέρο η κόντρα Σαρκοζί –Παπανδρέου είχε απασχολήσει τον Νοέμβριο του 2011 εκτενώς και τον Γαλλικό ��ύπο! Σύμφωνα με δημοσιεύματα για εκείνη την κρίσιμη σύνοδο των G20, ο Νικολά Σαρκοζί σε έξαλλη κατάσταση πάτησε το ένα πόδι στην καρέκλα του προσπάθησε να ανέβει στο τραπέζι, αλλά τον συγκράτησαν την τελευταία στιγμή οι συνεργάτες του, φωνάζοντας προς τον Παπανδρέου «You are a f..cking psycho» (Είσαι ένας γ..... ψυχασθενής). Λέγεται ακόμα ότι στο ίδιο κλίμα ήταν και η Μέρκελ αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει ακραίες εκφράσεις, η οποία του είπε ότι «είναι αδιανόητο να αποφασίζει για το μέλλον της ευρωζώνης χωρίς να μας ενημερώνεις». Ο Σαρκοζί ήταν διπλά οργισμένος με το Γιώργο, και αισθάνθηκε εξαπατημένος αφού είχε δώσει τεράστια μάχη για να πείσει εκβιάζοντας τους γάλλους τραπεζίτες να δεχτούν κούρεμα κατά 50% των ομολόγων που είχαν στην κατοχή τους. Η απόφαση αυτή είχε πολύ μεγάλο κόστος για το Σαρκοζί αφού προκειμένου να διασφαλιστεί η δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα ήρθε σε ρήξη με το γαλλικό τραπεζικό κατεστημένο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Canard enchaine», μετά τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας είπε μιλώντας στους υπουργούς του: «Ο Παπανδρέου είναι μαλ... (con), ένας πραγματικός μαλ... (connard). Μας τίναξε στον αέρα το G20. Στις Βρυξέλλες μας είχε πει ότι αποδέχεται το σχέδιο διάσωσης και στη συνέχεια πήγε και ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα χωρίς να μας ενημερώσει. Ηταν μια πισώπλατη μαχαιριά. Το απόλυτο σκάνδαλο. Και ύστερα από όλα αυτά, τώρα πρέπει να τον ευχαριστήσω κιόλας».

Υπενθυμίζουμε μάλιστα πως σύμφωνα με την Γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», μετά την σύνοδο στις Κάννες, ο Σαρκοζί σε συνάντηση που είχε με τον Μ.Ομπαμά είχε περιγράψει τον Παπανδρέου, ως «τρελό» και «καταθλιπτικό». Τη συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων είχαν ακούσει τότε κατά λάθος πολλοί γάλλοι δημοσιογράφοι, μέσω των ακουστικών μετάφρασης, λίγο πριν αρχίσει η συνέντευξη Τύπου. Δείτε το, στο ΒΙΝΤΕΟ!

Αναλυτικά η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού:

«Ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ορθά επισημαίνει ότι, η Ευρώπη αντέδρασε αργά, νοθρά και κυρίως, συντηρητικά, στην κρίση που ταλανίζει χώρες και λαούς της Ευρώπης.

Και επίσης, ορθά επισημαίνει ότι, αυτή η στάση είναι ασυγχώρητη, καθώς υπήρξαν ηγέτες που κατέθεσαν από την πρώτη στιγμή σοβαρ��ς και συγκροτημένες προτάσεις, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές - μεταξύ των οποίων η έκδοση ευρωομολόγων, όπως αναφέρει και ο Χ. Θαπατέρο.

Και βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι, η συντηρητική Ευρώπη, με αυτή της τη στάση, δεν έδωσε τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί η κρίση με τον τρόπο που έπρεπε, δηλαδή, να προκρίνει την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης, κάτι που θα έδινε ουσιαστικές και μόνιμες απαντήσεις στα προβλήματα και θα καθιστούσε βιώσιμες τις οικονομίες, αλλά επέλεξε την πολιτική της αυστηρής λιτότητας έναντι των μεταρρυθμίσεων. Έτσι όμως, επέλεξε και την βίαιη προσαρμογή έναντι της ανάπτυξης.

Όλα αυτά έχουν επισημανθεί από την πρώτη στιγμή της κρίσης και ας κάνουν κάποιοι ότι ανακαλύπτουν σήμερα την πυρίτιδα. Μια ματιά στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου από τα τέλη του 2009, αρκεί για να επιβεβαιωθεί του λόγου το αληθές.

Όσον αφορά τον κ. Σαρκοζί και τις όποιες τοποθετήσεις του, αν και δεν γνωρίζουμε κατά πόσον αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ένα μόνο σχόλιο:

Είναι πραγματικά κρίμα να μην κατανοούν ορισμένοι, ότι τα όποια "γαλλικά", από όπου και αν προέρχονται, απευθύνονται στους λαούς της Ευρώπης. Γιατί αυτούς υποτιμούν όταν δεν θέλουν οι πολίτες να έχουν αποφασιστικό λόγο.

Αυτή είναι και η μεγάλη μας διαφορά.

Τέλος, αν και δεν είναι αναγκαίο, αλλά χρειάζεται για την ιστορία, καλό θα ήταν οι εγχώριοι αναλυτές και σχολιαστές να αποφασίσουν επιτέλους κάτι απλό:

Όταν ομιλούν και υπερασπίζονται δήθεν τον Ελληνικό λαό το πράττουν επειδή τον εμπιστεύονται ή για να του ρίξουν στάχτη στα μάτια;

Έχει σημασία η απάντηση, γιατί από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, αν όταν ομιλούν για διαπραγμάτευση το κάνουν με επίγνωση ή για να προκαλέσουν εντυπώσεις. Γιατί κάποιοι άλλοι, το έχουν απαντήσει. Και όχι μόνον δεν ήταν εντολοδόχοι, όπως αποδεικνύεται περίτρανα, αλλά και έκαναν σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν υπολόγισαν κόστος».