Πρώτη ανάρτηση: 25/11/2013 23:44

​Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Στον Ενικό» για την ανάπτυξη της χώρας μας, την ανταγωνιστικότητα, τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τις διαρθρωτικές αλλαγές, τα οδικά έργα, τις τιμές των προιόντων αλλά και το μοντέλο ανάπτυξης.

Πότε θα έρθει η ανάπτυξη;

«Θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο νωρίς διαθρωτικές αλλαγές. Δεν παριστάνω τον αλάθητο. Από τότε που ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, είχαμε πει για ύφεση 4,2 %. Φαίνεται ότι όπως κλείνει η χρονιά η ύφεση θα είναι πιο ρηχή. Θα είναι κάτω από 4 %. Θα το ξέρουμε όμως αυτό σε 40 μέρες. Από του χρόνου θα έχουμε ακόμα πιο θετικές εξελίξεις», είπε ο υπουργός.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές

«Από την αρχή που υπογράφηκε το μνημόνιο θα μπορούσε να ��οθεί μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και μικρότερη έμφαση στα δημοσιονομικά. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Και η τρόικα έχει κάνει τα δικά της λάθη αλλά η αλήθεια είναι ότι παρότι έγιναν λάθη στο μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής δεν μπορείς να διαγράψεις τα προβλήματα με μια γομολάστιχα και να ξαναγυρίσεις σε ένα πάρτι. Αυτό δεν γίνεται» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Ο στόχος ο δικός μας είναι με μια σειρά συγκεκριμένων πολιτικών να βγούμε όχι πολύ μακριά από τώρα από το μνημόνιο και να γίνουμε μια κανονική και πάλι χώρα της Ε.Ε.», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Πρέπει να στηριχτούμε στον ιδιωτικό τομέα»

«Εμείς πιστεύουμε ότι ο δημόσιος τομέας, δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας. Έχουμε μια ανεργία πάρα πολύ μεγάλη στο 27 %. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχτούμε στον ιδιωτικό τομέα, σε ιδιωτικές επενδύσεις. Τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό. Θέλουμε και οι Έλληνες να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά προσκαλούμε και κάθε ξένο αξιόπιστο επενδυτή».

Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ

«Υπάρχουν αρκετά προγράμματα, τα οποία είτε προχώρησαν, είτε προχωρούν και βεβαίως θα σχεδιαστούν και καινούργια προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ»

«Κανένα μέτρο δεν είναι πανάκια»

«Κανένα μέτρο δεν είναι πανάκια. Η οριστική λύση θα είναι η χώρα μας όντως να ξεπεράσει αυτό τέλμα και να μπει στον χώρο της ανάπτυξης. Το ΕΣΠΑ θα λειτουργήσει υποστηρικτικά, οι δημόσιες επενδύσεις θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά. Αυτό που θα μας οδηγήσει κατά βάσην σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι η αλλαγή του κλίματος.»

Πρόσθεσε ακόμα ότι το πρόβλημα της ρευστότητας θα λυθεί με την είσοδό μας στις αγορές.

Για το τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη

«Ο δρόμος δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αν όλα πάνε καλά, θα τελειώσει τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας το τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη.

«Γίνονται δουλειές μέσα στις σήραγγες, αλλά ο δρόμος σε πάρα πολλά σημεία δεν έχει ολοκληρωθεί. Και επομένως, δυστυχώς έχουμε τέτοιου είδους...»

Το μοντέλο ανάπτυξης

Η πρόταση αυτή που έγινε στην τρόικα περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Για τις υπέρογκες τιμές

«Εμείς πρέπει να κινηθούμε σε δυο επίπεδα. Το επίπεδο καθαρά της παρέμβασης μέσω της επιτροπής ανταγωνισμού για τα καρτέλ, μέσω προστίμων και ποινών και το άλλο που πρέπει να κάνουμε είναι μέσω της επιτροπής ανταγωνισμού, μέσω της μελέτης του ΟΟΣΑ, μέσω όλων των μεθόδων που υπάρχουν στην αγορά, να μην υπάρχει υπερπροστασία συγκεκριμένων ομάδων»

Ακόμα έδειξε και τον εναρμονισμένο πίνακα δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος όπως είπε δείχνει δυστυχώς το 2010 και το 2011 ο τιμάριθμος ήταν μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

trhuyrt.jpg

ΔΕΙΤΕ τα βίντεο...