«Φρένο» στην «τρέλα» που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα σχετικά με το μέλλον ψυχιατρικών κλινικών, των ασθενών και των εργαζομένων τους προσπάθησε να βάλει η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή.

«Υπάρχουν πολλά περιθώρια σύγκλισης, συνεννόησης και κοινής απόφασης», δήλωσε σήμερα κ.Μακρή, μετά την έναρξη του διαλόγου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι για το υπουργείο Υγείας προέχει το συμφέρον των ασθενών και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ σε ό,τι αφορά στα βήματα που θα γίνουν, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Την τελική απόφαση θα την πάρει ο υπουργός» επεσήμανε η κ. Μακρή.

Σχετικά με το θέμα των αρμοδιοτήτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων στον τομέα, η κ. Μακρή επεσήμανε ότι οι σοβαρές εξ αυτών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, ωστόσο έχει γίνει πολύ συστηματικός έλεγχος, ο οποίος συνεπάγεται περικοπές στα χρήματα που λαμβάνουν πολλές ΜΚΟ. «Οι σοβαρές θα παίξουν ρόλο, οι υπόλοιπες θα απομονωθούν, ενώ έχουν μάλιστα σταλεί και υποθέσεις στον εισαγγελέα» δήλωσε.

Αναφορικά με την μεταφορά ψυχιατρικών κλινικών σε γενικά νοσοκομεία, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τις υποδεχτούν, η κ.Μακρή τόνισε πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμη» όσον αφορά στο ποια θα είναι αυτά.

Υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή επικράτησε αναστάτωση στα ψυχιατρικά νοσοκομεία «Δαφνί», «Δρομοκαΐτειο» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για ένταξη των εργαζομένων στο μέτρο της κινητικότητας.

Με την απόφαση διαφώνησε και ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» Όθωνας Χαραλαμπάκης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.

BINTEO STAR