«Το Βερολίνο χαιρετίζει τους πρώτους καρπούς των σημαντικών προσπ��θειών της Ελλάδας» έχει τίτλο σήμερα σε άρθρο της η οικονομικής εφημερίδας Les Echos της Γαλλίας, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι «η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε τις πρώτες επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας και υποβάθμισε τη σημασία του κενού στον προϋπολογισμό που θα πρέπει να καλυφθεί το 2014, όπως και ότι ο Αντώνης Σαμαράς απέκτησε από την Άγκελα Μέρκελ την υποστήριξη που αναζητούσε.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι Ελλάδα θα παρουσιάσει για τη φετινή χρονιά ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 812 εκατ. ευρώ και κοντά στα 3 δισ. το 2014.

«Καλό νέο» χαρακτηρίζει επίσης για την ��λλάδα το γεγονός ότι «έχει ραντεβού» με την ανάπτυξη, με αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ στο 0,6%, ύστερα από έξι διαδοχικά χρόνια ύφεσης.

Κατά την Les Echos επίσης οι ενθαρρύνσεις της κ. Μέρκελ μειώνουν το μέγεθος της αποτυχίας της τρόικας, που δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει την περασμένη εβδομάδα, την έκθεσή της για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αναβάλλοντας για το τέλος του χρόνου την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Αναφέρεται πάντως στη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους πιστωτές και την κυβέρνηση Σαμαρά, για τον προϋπολογισμό 2014, από τον οποίο η τρόικα υποστηρίζει ότι λείπουν γύρω στα 2 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθούν οι και ζητά από την κυβέρνηση νέες οικονομίες της τάξεως του 1,5 δισ., συναντώντας την άρνηση της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στο Βερολίνο ότι δεν προτίθεται να κάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ότι οι Έλληνες έχουν φθάσει πλέον στα όρια του να υποφέρουν, όπως και σε αντίσταση του πρωθυπουργού στο αίτημα της τρόικας να άρει την απαγόρευση κατάσχεσης ακινήτων των ιδιοκτητών που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάσταση αυτή αποδυναμώνει τις τράπεζες.

Η Les Echos επικαλείται και τη δήλωση του Π. Τόμσεν στην «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία «πολλοί ιδιοκτήτες επωφελούνται από τον νόμο (περί μη κατασχέσεων) για να μην πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ αυτοί που πραγματικά έχουν πρόβλημα και αδυνατούν να πληρώσουν, θα μπορούσαν να προστατευθούν».